Законодателят за пръв път допусна у нас хора да се осигуряват по желание за пенсия, без да имат трудови доходи. Съпрузите на лицата, упражняващи свободни професии, вече могат да се осигуряват за пенсия и за болнични и майчинство, без да работят. Промените в Кодекса за социално осигуряване, според които адвокатите, нотариусите и др. самоосигуряващи се, както и занаятчиите и регистрираните земеделци, могат да осигуряват върху минималния осигурителен доход законните си половинки, бяха обнародвани в "Държавен вестник" и влизат в сила от 1 август. За 2012 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е 420 лв., а за земеделските производители 240 лв.

Условието за свободните професии да се осигуряват е човек да участва в семейната трудова дейност, без да е ясно как ще се докаже това. Българското законодателство позволява самостоятелно заетите да сключват трудови договори с половинките си, като така ще могат да ги осигуряват дори на по-висок осигурителен доход, което би им осигурило много по-голяма социална защита. Така обаче трябва да се плаща и 10% данък общ доход, който при новия ред на осигуряване се спестява.

Принципът на социалното осигуряване у нас е то да се прави върху доказани доходи от труд. Не може например човек по желание да се осигурява върху по-голяма сума, отколкото получава, с цел по-висока пенсия от държавния фонд. Единственото изключение са съпрузите на дипломатите по време на мандат в чужбина, тъй като тогава има обективни пречки те да работят.

РАЗМИНАВАНЕ

Промяната, която допусна възможност за осигуряване на категория лица, без да има доказателства, че те работят, мина през закона за дискриминация. Тя се прави заради евродиректива, която регламентира, че трябва да бъде осигурена социална закрила и обезщетения за майчинство и на половинките на самостоятелно заетите лица, когато те им помагат в дейността, за да бъдат предпазени от дискриминация. Директивата обаче допуска да бъдат осигурявани и хората, с които самоосигуряващите се живеят на семейни начала, но според Семейния кодекс те нямат равни права с живеещите в брак, което вече е дискриминация. Кои са "упражняващите свободна професия", съпрузите на които могат да се възползват от промените в КСО, е регламентирано в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Прочетено: 3224