Към края на първото полугодие на 2012 г. бюджетното салдо е положително – в размер на 62.4 млн. лв. Салдото се формира от излишък по националния бюджет в размер на 467.7 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 405.3 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

За сравнение, за същия период на миналата година е отчетен бюджетен дефицит в размер на 649.7 млн. лв. Което означава, че бюджетното салдо се подобрява със 712.1 млн. лв.

Фискалният резерв към края на юни е в размер на 5.1 млрд. лв. Към него обаче са включени и 1.8 млрд. лв. от емисията еврооблигации, която държавата емитира преди месец. Те ще излязат от резерва в началото на следващата година, когато има падеж на стара емисия.

От финансовото министерство отчитат още приходи в размер на 13.224 млрд. лв. за първото полугодие, което представлява 46% от разписаните в бюджета. За сравнение със същия период на миналата година постъпленията са на стойност 1.183 млрд. лв. Отчетеният ръст от 9.8% се дължи на ръста при косвените данъци, неданъчните приходи и помощите – обясняват от министерството.

Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, към края на месец юни 2012 г. е 10.562 млрд. лв., или 48.9% от годишните разчети.

Приходите в частта на преките данъци са 2.122 млрд. лв., което е 55.3% от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 5.319 млрд. лв., което е 46.8% записаните в бюджета.

Социалните и здравноосигурителните вноски за полугодието са в размер на 2.678 млрд. лв., което представлява 48.2% от планираните за годината.

Разходите по консолидирания бюджет са 13.161 млрд. лв., което е 44.1% от годишния разчет. Спрямо първото полугодие на 2011 г. се наблюдава нарастване основно при капиталовите разходи и социално- и здравноосигурителните плащания – обобщават от финансовото ведемство.

Междувременно Българска стопанска камара (БСК) излезе със становище по повод обещаното от финансовия министър увеличение в размера на пенсиите от януари следващата година.

"Увеличението трябва да отразява интересите на осигурените лица, а не да е част от предизборните обещания на кабинета", категорични са от организацията.

Според категоричната позиция на БСК, намеренията за индексиране на „високите" пенсии с процента на инфлация, а на по-ниските – с по-висок процент е „обида и наказание за хората с по-голям принос към осигурителната система".

Размерът на пенсията трябва да е функция от размера на осигурителните вноски, обясняват от камарата. Обратният подход е всички заети в икономиката да се осигуряват на едно и също ниво за едни и същи пенсии.

„Едноличните решения не са полезни за обществото и икономиката", посочват от БСК. Планираното увеличение в размера на доходите от 2013 г. трябва да се компенсира от тежки реформи в някои сектори като здравеопазване и силовите министерства – обясни в специално интервю за LiveBiz икономистът Петър Ганев.

Още по темата

Икономистът Петър Ганев за LiveBiz: Дянков просто мести бонусите в заплати, няма с какво да ги вдигне

Прочетено: 1687