Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА СЪЮЗ ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ФИКСИРАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ДЕСЕТ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ ЗА ПЕРИОД ОТ ТРИ МЕСЕЦА

 

Относно: Инициатива подета от правителството и някои от  мултинационалните международни търговски вериги  за фиксиране на цените на десет стоки  за период от три месеца, Съюз Произведено в България заявява:

  1. Предприетата мярка има смисъл единствено в контекста на ОТМЯНА НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА в България. Макар и временно, държавното ограничаване на конкуренцията е във вреда на българските производители и само ще задълбочи трудностите във взаимоотношенията между производители и търговци у нас.
  2. Предприетата от държавата мярка допълнително ще влоши положението на българските производители, които на практика ще заплатят цената й. Причината това да се случи, се корени във факта, че чрез картела създаден от големите вериги се налагат фиксирани разоряващо ниски цени за така наречените техни собствени „бели марки”, които предимно съставляват формираната кошница от десет продукта.
  3. Към настоящия момент около 50% от крайната продажна цена формира брутната печалба на веригите.
  4. Съюз Произведено в България в началото на пролетта предупреди, че безпрецедентният ръст на безработицата в страната не е свързан само със световната криза, а преимуществено се дължи на неадекватната управленческа политика. Данните за безработицата за летните месеци доказват нашата констатация. Така прокламирането „фиксиране на цени в полза на потребителите” ще доведе до нови фалити на български производители, до ново увеличение на безработицата и свиване на потреблението.

Съюз Произведено в България още веднъж настоява:

  1. За пълно възстановяване на принципите на пазарната икономика в България, за реална и цялостна защита на конкуренцията. Ние не доумяваме как след като три години КЗК разследва картела между големите търговски вериги  накрая го отрече и направи писмено споразумение с тях. Въпросните търговски вериги не бяха санкционирани.
  2. За спешно приемане на поправки и допълнения в Закона за защита на конкуренцията, които по отчетлив начин да спрат установилата се в последните три години практика на злоупотреба със значителна пазарна сила.
  3. За пълно изсветляване на производството и търговията с храни у нас чрез задължително регистриране по ДДС на всички опериращи в тази сфера.  Нашите експертни оценки в момента сочат, че приблизително половината от операторите с храни не са регистрирани по ДДС. От това губи и бюджетът на страната, и коректните производители и търговци, и потребителите.
  4. За създаването на такава бизнес-среда в страната, която да води до увеличаване на доходите и потреблението, а не за връщане към методите на командно-административната икономика.
  5. За държавна регулаторна и икономическа помощ за превръщане на тържищата и пазарите у нас в основен гарант за развитието на лоялната конкуренция и фактор за балансиране на отношенията с големите търговски вериги.
  6. За въвеждане, по примера на редица европейски страни, на преференциална ставка по ДДС за хранителните стоки от сегмента на масовото потребление.
  7. За изравняване на субсидиите за българския производител до равнището им в развитите европейски страни за следващия програмен период.
  8. За равностоен контрол върху качеството на вносни храни, продукти и суровини, както е за на българските стоки
  9. За национална информационна кампания в подкрепа на стоките и услугите произведени в България, независимо от националността на производителя.

 

Съюз Произведено в България категорично подчертава, че няма друг път към повишаване на доходите на българските граждани, освен развитието на производството на стоки и услуги в страната. Няма по-стабилен стожер на демокрацията от малкия и средния бизнес. Няма ефективна борба с безработицата извън подобряването на условията за производство и търговия в страната предимно чрез ограничаване на монополите и стриктно налагане на правилата на честната и свободна конкуренция и равнопоставеност.

Прочетено: 2280