"Оперативна програма "Регионално развитие" осигурява над 300 милиона лева за популяризиране и подобряване на туризма у нас", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договори с 28 общини за маркетинг и реклама на туристическия продукт.

"Промените в Закона за туризма вече дават възможност за популяризирането на този отрасъл и на регионално, а не само на национално ниво. С днешните договори даваме възможност да се отключи местния потенциал, защото е важно не само да изградим, но и да рекламираме регионите", каза Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова връчиха чекове за над 20 млн. лева. За финансиране по схемата са кандидатствали 49 проекта, но са одобрени 28. Всеки от тях обхваща 3 общини, като по този начин местните власти взаимно си помагат, а не се конкурират, подчерта министърът. Тя напомни, че за финансиране по схемата може да се кандидатства до края на септември.

Над 15 млн. лв. са средствата от Оперативна програма "Регионално развитие", инвестирани в Балчик. С тях са подобрени пътищата, санирани са детски градини и училища, предстои реализирането на проект за обновяване на местната болница и закупуването на модерно оборудване за нея.

Това каза регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на проекта за подобрена градска среда. Балчик е община, която е много активна при кандидатстването по оперативните програми и аз им пожелавам и занапред да успяват да печелят финансиране, допълни тя.

С 3 млн. лева са рехабилитирани улици, изграждани са пешеходни зони, велоалеи, два публични паркинга с осигурени места за инвалиди и нови детски площадки.


Чрез реализирането на този проект община Балчик придобива нов облик, но и развива нов потенциал. Вярвам, че с приключването му ще се даде възможност за привличане на повече инвестиции тук, и това ще стане решаващ фактор младите хора да изберат да живеят и работят в родния си град, каза в заключение министър Павлова.

Прочетено: 6490