Българската икономика е сред десетината икономики в ЕС, които са отбелязали растеж на годишна база или са избегнали рецесията. Това показват обобщените експресни данни за произведения БВП в страните членки на общността, публикувани от Евростат. По информация на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2012 г. БВП на страната нараства с 0,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0,2% спрямо първото тримесечие на 2012 година. По данни на националната статистика БВП в номинално изражение достига 19,077 млрд. лева, а реализираната добавена стойност е 16,438 млрд. лв., като най-голям дял от 59,8% формира секторът на услугите, следван от индустриалния с 35 на сто.
Но брутната добавена стойност (БДС) намалява с 0,4% на годишна база през второто тримесечие, сочат още данните на статистиката. БВП се състои от БДС и корективи (данъци и субсидии). Тъй като корективите се увеличават с 5,4% на годишна база, те повишават и БВП на страната.

БДС включва стойността, създадена в секторите услуги, индустрия и аграрен. Увеличение на годишна база е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7,2 и 1,8%. Те имат малък дял в икономиката и секторът на услугите, със своя спад от 1% на годишна база, извежда БДС на минус 0,4% в сравнение на същото тримесечие на 2011 г. В крайна сметка БДС намалява за второ поредно тримесечие, след като през първото намаля с 0,2% на годишна база.


В България е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление от 2,7% за година. То има най-голям дял – 79,5% от БВП, което в стойностно изражение възлиза на 15,17 млрд. лв. През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4,4 млрд. лв. и заема 23,2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 1,17 млрд. лв. или 6,2% от БВП. Износът на стоки и услуги  през второто тримесечие на 2012 г. се увеличава с 2,8%, а вносът на стоки и услуги - с 6,9% на годишна база, сочи националната стастика.


Същевременно експресните данни, публикувани от Евростат, показват, че в целия ЕС е регистриран спад от 0,2% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Еврозоната е с по-дълбок спад - от 0,4%, което се дължи на дълговата криза в редица държави, повечето от които са в рецесия.


Така България се нарежда до страни като Германия с годишен растеж 1%, Естония с 2,5%, Франция - 0,3%, Латвия - 4,3%, Литва - 2,7%, Румъния - 1,7%, Словакия - 2,9%, Финландия - 0,6% и Швеция - 2,2%.


На другия полюс са държавите с годишен спад през второто тримесечие, някои от които, като Чехия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Португалия и Великобритания са в рецесия. Спад на годишна база регистрират Белгия (-0.4), Чехия (-1.5), Гърция (-6.2), Испания (-1.0), Италия (-2.5), Кипър (-2.4), Унгария (-1.0), Холандия (-0.5), Португалия (-3.3) и Великобритания (-0.8).
Европейската икономика бележи рязко изоставане спрямо икономиката на САЩ и на Япония, като американската икономика отчита годишен ръст от 2%, а японската - от 3,6% през второто тримесечие.

Прочетено: 2205