през юли, както и предходния месец, лихвените нива по кредити и депозити (новодоговорени) запазват линията си на поведение – без много и големи промени с леки движения, някой нагоре, други надолу. За пореден месец изключение има при лихвите в някои категории фирмени заеми. Това са еднократни движения, които в следващ месец биват коригирани и нивата се връщат към средните за пазара. Това показват данните на БНБ за лихвенитв нива през юли 2012 г.

Лихвите по кредитите за домакинствата

При лихвите по кредитите за домакинствата – жилищни и потребителски, движението се определя от наличието или липсата на промоционални оферти. В изминалите два месеца банките не бяха особено активни в предлагането на нови условия по заемите. Маркетинговата им активност се изразяваше най-вече в продължаване на съществуващи промоции, което не е съпроводено от промяна на ценовите параметри.

Така нивата на лихвите остават непроменени. Корекция може да се наблюдава в общата цена – т. нар. годишен процент на разходите (лихва, такси и комисионни, свързани с обслужването на заема, ГПР), при прекратяване на някои оферти или отпадане на облекчение в различни такси и комисионни по продукта.

По-забележимо движение се наблюдава при лихвите по потребителските заеми в левове. Втори пореден месец те пълзят леко нагоре, като през юли се увеличават с 0.09 процентни пункта до 11.55%. При жилищните кредити движението също е много слабо, като е в посока надолу и за левови, и за еврови. Средният за пазара ефективен годишен лихвен процент по този тип заеми е съответно 7.49% за левови и 7.46 за евро. На годишна база тенденцията се запазва – бавно понижение.

Общата цена на кредитите – ГПР, в общи линии следва посоката на движение на лихвените нива. Поскъпване през юли е имало на заемите за потребление в левове с 0.18 пр. п. до 13.20%, както и в евро (до 11.31%). ГПР при ипотеките в левове остава на същото ниво от предходния месец – 8.30%, а в евро леко намалява до 8.12 на сто.

Без особена динамика при депозитите

И лихвите по депозитите не се отличават с особена динамика. Продължава установилият се от доста време бавен и постепенен спад. Окончателно отминаха времената на големите лихви по влогове, като те все повече се доближават до предкризисните нива, макар че все още има някои изключения – отделни банки предлагат нива около 5-6% годишна лихва по срочни депозити. Това обаче са по-скоро изключения.

През юли лихвите по влоговете за домакинства в левове леко се повишават – с 0.05 пр. п. до 4.88%, а тези в евро се покачват  с 0.07 пр. п. до 4.41%. Това са лихви за новодоговорени депозити.

Лихвите за бизнеса

По-отчетливо движение през миналия месец е имало при лихвите в някои категории фирмени заеми. Там обаче факторите не са фундаментални, а по-скоро единични случаи в резултат на еднократни ефекти. Такива корекции са се наблюдавали и в предишни месеци.
Лихвите по фирмените заеми в левове през юли са на средно ниво за пазара 8.19%, като спрямо предходния месец отбелязват ръст от 1.73 пр. п.

Това обаче на практика е връщане към обичайното ниво, след като през юни имаше по-голям спад заради намаление в една от категориите заеми за бизнеса – над 1 млн. евро, договорени в левове със срок до 1 година.

При заемите за корпоративния сектор в евро има нарастване на лихвите за нови кредити с 1.95 пр. п. до средни за пазара нива от 9.15%. Скокът идва пак от заемите в категорията над един милион евро. БНБ не дава коментар за факторите, обуславящи движението на лихвите, като само публикува данните.

Прочетено: 1577