200 000 "мъртви души" с личен лекар отчита НЗОК


Здравно неосигурените в България са се увеличили с над 51 000 за година, при това касата отчита само избралите личен лекар. През 2011 г. те стигат 1 318 134 души, пише в отчета за дейността на здравната каса, докато година по-рано са били 1 267 023. В безсилието си да накара българите да се осигуряват правителството на ГЕРБ реши да пробута законодателна промяна през закона за здравното осигуряване, която да задължава хората да не могат да продават имущество или автомобили, без да докажат, че са здравно осигурени. След предупрежденията от опозицията, че това е противоконституционно ограничаване на правото за разпореждане с частна собственост, депутатите в крайна сметка отхвърлиха идеята при окончателното приемане на закона.


Част от хората, които не се осигуряват, просто нямат пари за това, тъй като да внасят лично вноски е ангажимент и на безработните без право на обезщетения и социални помощи. Други отдавна живеят в чужбина, но така и никой не успява да засече броя им.

Проблем за правилното планиране на доходите на касата създава и фактът, че като здравно осигурени се отчитат хора, наети на трудови договори, за които реално не са внесени вноски по вина на работодателите.


Населението на България в края на 2011 г. пък се оказва с над 200 000 души по-малко от българите, които са си избрали личен лекар. Това означава, че в информационната система на касата има 200 000 "мъртви души", за които има вероятност да се правят и плащания. Според НСИ към края на 2011 г. населението на България е наброявало 7 364 570 души, което е с около 140 хил. по-малко спрямо от 2010 г. В същото време системата на НЗОК е преброила 7 576 225, подлежащи на здравно осигуряване българи, които си имат джипи. В края на 2010 г. броят им е бил малко по-малък - 7 572 494.


От касата обясниха аномалията с техническа грешка. Системата отчитала всички регистрации, които едно лице е правило за избор на общопрактикуващ лекар в рамките на една година. Теоретично те могат да бъдат няколко. Така обаче излиза, че касата отчита само регистрации, от които не става ясно колко са хората, подлежащи на здравно осигуряване. В този смисъл е абсолютно необосновано държавата да налага рестриктивни мерки към гражданите, след като не разполага с адекватна информация, за да анализира причините за проблема и чак тогава да търси решение със санкции.


СИГУРНОСТ


От НЗОК са категорични, че няма как да правят каквито и да е плащания за "мъртви души", въпреки разминаването в данните. Информационната система на касата била свързана с НАП и ГРАО, поради което плащания към изпълнители на медицинска помощ се извършват само за действителния брой здравно осигурени, а не за всички регистрации.

Така, дори някой да фигурира в практиките на личните лекари, ако той фигурира като неосигурен в регистрите на НАП, джипито не получава пари за него. Шефът на сдружението им Любомир Киров вече предупреди, че когато в една практика с 1000 души, 400 се окажат неосигурени, лекарят стига до фалит. Според него здравно неосигурените са около 2 млн. души, от които бюджетът губи 500 млн. лв. на година. Затова джипитата настояват да отпадне давността за неплатени вноски и права да се получават след плащане за всички дължими месеци и години, а не само за 36 месеца назад.

Прочетено: 2519