Световната здравна организация е непреклонна в намерението си да спре или най-малкото да ограничи производството на тютюн въпреки че това би лишило от препитание стотици хиляди семейства. Само в България производството на ориенталски тютюн, което се планира да бъде ограничено в ЕС, е поминък за 200 000 души.

СЗО обаче няма да се откаже от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която предвижда ограничаване на производството му. Логиката е, че макар да отнемат препитанието на тези хора, го правят за тяхно добро, тъй като този тип тютюн е много вреден не само за тези, които го пушат, но и за онези, които го произвеждат. Това става ясно от официално изявление на Жужана Якаб, Регионален директор на европейския офис на СЗО.Според нея България е една от страните, които са длъжни да приложат конвенцията.

Тя подчертава, че отглеждането на тютюн води до риск от отравяне със зелен тютюн, интоксикация с пестициди, дихателни и дерматологични заболявания и рак.

„Бедните деца в развиващите се страни, които са често заети в тютюнопроизводството, за да осигуряват доход в семейството, са обект на експлоатация, на дълги часове труд и ниско заплащане, лишаване от достъп до образование и излагане на отровни пестициди”, се казва в изявлението. Според Якаб пестицидите, използвани в отглеждането на тютюн, са особено токсични и могат да доведат до хронични заболявания, особено когато се прилагат без използването на защитно облекло. Никотинът пък се абсорбирал не само при пушене, но и при работа с мокри листа тютюн. 

„1,6 милиона души умират от тютюнопушене в Европейския регион на СЗО. В сравнение с останалата част на света Европейският регион има една от най-високите стойности на смъртност в резултат на употребата на тютюн. 16% от смъртността сред възрастните на 30 години се дължи на употребата на тютюн. Тези цифри са в сериозен контраст с Африканския регион – 3% и Източно средиземноморския регион – 7% и средно за целия свят – 12%”, се казва още в изявлението.

Мирослав Найденов пише на еврокомисарите

"Разтревожени сме от намеренията на Главна дирекция "Здравеопазване и защита на потребителя" към Европейската комисия да внесе промени в директивата за тютюневите изделия, чрез които да бъде ограничено или забранено производството на ориенталски тютюн. Няма да чакаме предложението да влезе за разглеждане, реагираме предварително." Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов. От думите му стана ясно, че вече е изготвил официално писмо до комисарите Чолош и Дали, в което да защити това производство.

"Ще изпратя писмата до комисарите, а следващата седмица има Съвет по земеделие в Брюксел, където също ще разговаряме по този въпрос", категоричен бе министърът. 

"В България много голям процент от населението е ангажиран с тази дейност и това ще доведе до сериозни икономически, социални и дори етнически проблеми. С това рискуваме да се обезлюдят и големи региони, ще реагираме и се надяваме с усилията на всички – правителство и евродепутати да успеем да осуетим този опит", обясни министърът.

Прочетено: 2894