Фалиралите длъжници да бъдат изритвани от банковата система завинаги, искат банкери. Според тях опростен дълг по давност трябва да лишава до живот хората от шанс за нов кредит. За целта се създава черен списък на неспособните да си връщат заемите над 10 години.

По предложение на депутата Емил Радев се очаква да бъде въведена абсолютна десетгодишна давност за задълженията на физически лица. За целта ще се променя Законът за задълженията и договорите. Очаква се поправките да влязат в парламента през октомври. Ако бъдат приети, те ще действат от 2013г.  

Според банковия бранш обаче тези промени ще доведат до масови злоупотреби, ще ударят добросъвестните платци и ще оскъпят кредитирането. Затова  председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян предлага 10 годишната  давност за дълговете на физическите лица задължително да бъде придружена и от регистър с фалиралите длъжници, заяви той пред БТА.

"Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система. Срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот. Човек, фалирайки, ще трябва да се прости с кредитната система, категоричен е банкерът.

Според него черният списък трябва да включва не само кредити към финансовите институции, но и към мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги.

В САЩ съществува такава практика, фалиралите частни лица не могат да теглят кредит от банките, да участват на борсата или да правят собствен бизнес, заяви пред Дартс нюз още през май депутатът Радев. 

Последните данни на БНБ за кредитите с просрочия не са оптимистични, но проблемът, който възникна 2008 - 2009 г. с лошите кредити върви към разрешаване, коментира още Хампарцумян.   

Банките заделят достатъчно количество провизии спрямо лошите кредити, някои кредити с просрочия се изписват като загуби, други се преструктурират, реализират се и обезпеченията по необслужвани кредити - всички тези неща по думите му водят до подобрение. Има и нови кредити, които се отпускат на здрави финансово фирми и граждани, които са платежоспособни, така че системата абсорбира полека лека лошите кредити, каза още  банкерът.

Фирми събират задължения на ръба на закона, заяви пък по Нова тв националният омбудсман Константин Пенчев. Той получил доста оплаквания за дейността на нар. колекторски дружества, които събират стари борчове от хората. "Нямам данни за насилие, но имам сигнали, че се използват методи на ръба на закона, които ни връщат в едни по-стари, т.нар. мутренски времена. Прокуратурата трябва да обърне внимание на този казус, това не може да продължава и да бъде поощрявано", каза още Пенчев.

Прочетено: 3202