В трети пореден доклад ЕК отправя едни и същи сериозни критики към България за липсата на реформи в три основни сектора. В Брюксел отново не са доволни от действията ни в областта на администрацията, образованието и пенсионната реформа, става ясно от препоръките към изследването на заетостта, безработицата и социалното положение за второто тримесечие на 2012 г., огласено преди дни. Преди почти половин година ЕК отправи също предупреждения за липсата на резултати, а в последния си доклад повтаря голяма част от критиките.

Въпреки радикалните промени в условията за пенсиониране от тази година Брюксел препоръчва да се направят по-смели стъпки, за да се намалят рисковете за стабилността на пенсионната система. Основна препоръка е да се изравни пенсионната възраст за мъжете и жените - въпрос, който никой управляващ не смее да постави на дневен ред. Обръща се и специално внимание на липсата на стриктни критерии и контрол при отпускане на инвалидните пенсии. Според европейските експерти трябва да се постигне по-голяма ефективност при социалните трансфери, за да се облекчи бедността в страната. Данните показват, че България е с най-високото ниво в ЕС на хора, рискуващи да изпаднат под линията на бедността, като най-уязвими са възрастните и децата. Другият извод е, че едва половината от икономически активните роми са заети.

В сферата на образованието Брюксел отправя отдавна известни критики - за липсата на закон за училищното образование (в момента на второ четене в комисия) и забавените реформи в сектора. Сред препоръките тук е да се осигури по-добър достъп на групите в неравностойно положение и да се подобри системата за квалификация на учителите, както и да се върви към по-голяма автономия на училищата. 

Брюксел отчита, че административната реформа у нас е била насочена изцяло към намаляване броя на чиновниците, но не и към подобряване на ефективността им. За да се случи това, еврочиновниците препоръчват да се подобри административният капацитет, като се намалят бюрокрацията и високите разходи за издръжката й. Специално внимание се обръща на отдавна обещаваното и нереализирано електронно правителство. Макар в последните две години България да е подобрила усвояването на еврофондовете, препоръката е то да се засили специално в пътния и железопътния транспорт и водния сектор. Сред изводите е, че в момента администрацията у нас няма необходимия капацитет, за да управлява инфраструктурните проекти в тези области.

ОЩЕ СЪВЕТИ

Като препоръка се препоръчва по-добро прилагане на закона за обществените поръчки и да се засили предварителният контрол за нередности по процедурите. Докладчиците за страната ни настояват за ефективно прилагане на санкциите при нарушения по ЗОП и по закона за конфликт на интереси. Те препоръчват още да се вземат мерки за премахване на бариерите пред пазарите у нас, да се подобри енергийната и електрическата ни система. Макар че докладът се отнася предимно до социални теми, в него не е пропуснато и редовното предупреждение, че съдебната ни власт трябва да стане по-независима и ефикасна.

Прочетено: 2462