Ръст на БВП 1% и безработица 12,5 на сто в края на годината прогнозираха представителите на Международния валутен фонд /МВФ/ след края на редовната си мисия у нас.

Прогнозите за икономиката са леко положителни спрямо пролетната мисия на фонда. Заключенията бяха представени във вторник от ръководителя на мисията за България Катрина Пърфийлд. По време на предната си, пролетна мисия МВФ препоръча България да повиши буферите в бюджета и по-специално - нивото на фискалния резерв.

Тогва прогнозите бяха, че за 2012 г- икономиката ни ще отбележи ръст от 0,8 на сто, а през следващата 2013 - от 1,5%. условието, при което обаче това ще стане е, че се постигне по-добро усвояване на еврофондовете.

По думите на ръководителя на мисията Катрина Пърфийлд, "прогнозите са реалният растеж на БВП да достигне един процент през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС". Очакванията за растеж от 1,5 на сто за 2013 пък са дотолкова, доколкото износът бележи тенденция на възстановяване.

От фонда отбелязват, че силните буфери и последователната строга финансова политика са позволили на България да поддържа стабилност в условия на криза.

МВФ очаква Брутният вътрешен продукт на страната ни да се повиши до 1,5% през следващата година, обяви от своя страна вчера и финансовият министър Симеон Дянков.Вицепремиерът също уточни, че увеличението може да стане благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие на доброто усвояване на структурни фондове на Европейския съюз. За да се отбележи ръст на заетостта, ще трябва да се направят още по-смели реформи и по-големи капиталови разходи, отбелязват от МВФ.

Според Дянков това е важно, тъй като за първи път от 18 години от фонда предлагат конкретна стъпка за развитие на растежа. Бюджетният дефицит за настоящата година пък се очаква да спадне до 1,25% от БВП, каза още Дянков. Това е по-ниско от нашата прогноза и ние ще го преизпълним, увери той. И допълни, че така се постига значителен напредък по целите за балансиран бюджет за 2015 г.

Според МВФ залагането на непроменен бюджетен дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг, стана ясно още от думите на Пърфийлд във вторник.

Заключенията на фонда са, че в рамките на заложения строг бюджетен дефицит ще е необходимо да се устоява на натиска за повишаване на заплатите. Всяко преизпълнение на приходите според представителите на фонда трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, съветват още от фонда, но в случай на сериозен икономически спад трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл.

Според ръководителя на мисията на фонда, са необходими структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта, както и да се намерят стимули за наемане на млади и не толкова квалифицирани работници чрез активни политики на пазара на труда.

От фонда са категорични, че ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране би допринесло за по-активното участие на работната сила, а заедно със здравната реформа и за справяне с увеличаващите се разходи заради застаряването на населението.

Прочетено: 1916