МВФ предупреди, че ако еврозоната не намери решение на капиталовата си криза, балансите на европейските банки ще се свият силно, което ще доведе до още по-голямо забавяне на икономическия растеж и рекордни нива на безработицата в региона.

В глобалния си доклад за финансова стабилност Международния валутен фонд посочва, че изтичането на капитали от периферията на еврозоната към ядрото на валутния съюз, резултат от страховете за разпадането му, е довело до "изключителна фрагментация" на финансовите пазари в региона. Този факт оказва допълнителен натиск върху банките да намаляват размер на балансите си, като най-засегнати са кредитните институции в държавите с фискални проблеми, предава Financial Times.

Закъснението в решаването на кризата означава, че ако политиците във валутния съюз не действат бързо и решително, европейските банки ще отпишат активи на стойност 2.8 трлн. долара или повече от 7 на сто от балансовата стойност на портфейлите си, до края на следващата година. При банките в страните от т. нар. периферия на еврозоната загубите може достигнат 10 на сто.

В същото време мерките за намаляване на задлъжнялостта в публичния сектор ще тежат върху растежа и ще водят до повишаване на безработицата. Бизнесът ще пострада от това, че дълговите пазари, както вече се видя, не могат да запълнят празнината, оставена от банките.

"Очакваният размер на намаляване на диливъридж на банката вече е по-висок от прогнозата, направена през април, заради по-ниските от очакваните приходи, по-големите загуби, свързани с влошаващите се икономически условия и по-силния натиск върху финансирането на банките", посочват от фонда.

МВФ признава, че обещанието на Европейската централна банка да купува държавен дълг, ако дадена страна го поиска, като в замяна се съгласи на програми за реформи, е намалило доходността на суверенните облигации, но е твърде рано да се каже дали тази схема може да реши проблема с високата задлъжнялост.

"Въпреки че много банки в центъра на еврозоната са в състояние да емитират дълг и емитирането нарасна през последните седмици, общите условия за финансиране на пазара все още са предизвикателство за по-слабите банки в периферията", счита МВФ.

МВФ препоръчва да се инжектира капитал директно в банките чрез Европейския механизъм за финансова стабилност и Европейския механизъм за стабилност. Страните в развиваща се Европа страдат най-много от рисковете, произтичащи от еврозоната заради преките си експозиции към валутния съюз, пише още в анализа на МВФ.

Прочетено: 2296