Във връзка с повдигнатата за пореден път в публичното пространство идея на синдикатите за криминализиране на неплащането на осигуровки, припомняме, че работодатели и синдикати постигнаха съгласие по отношение укриването, а не неплащането на осигуровки, а сега отново тезата се връща към първоначалния й вариант. Превратното представяне на постигнатите договорености води до манипулиране на общественото мнение в посока, с която представителите на бизнеса не могат да се съгласят.

Укриването на осигурителни плащания по същество е документна измама, която е криминализирана съгласно действащото в момента законодателство. Ето защо, не намираме основание за предлаганите законодателни промени.

В основата на проблема с неплащането на осигурителни задължения стои липсата на оборотни средства у бизнеса, причинена не само от настоящата икономическа криза и високата междуфирмена задлъжнялост, но и от некоректното поведение от страна на държавата и общините по отношение изплащането на изпълнени обществени поръчки, забавеното връщане на ДДС, административен натиск и неадекватно законодателство и режими.

По предложение на БСК в пакета антикризисни мерки, приети с Решение на Министерския съвет №180/2010 г., беше заложена ваканция по данъчни и осигурителни плащания за фирмите, които имат просрочени вземания от държавни и общински органи за изпълнени, но неразплатени обществени поръчки и невъзстановен в срок данъчен кредит. Вкл. да няма санкционни лихви за периода, в който са забавени плащанията към бизнеса.

Тази утвърдена от Правителството мярка не беше приложена и проблемът с неплащането на бизнеса не само че не беше решен, но и продължава да се задълбочава. Това влошава ликвидността на фирмите и ги поставя в невъзможност да се разплащат със своите контрагенти, с работниците и с данъчно-осигурителната администрация.

Крайно време е Правителството да направи преглед и предприеме действия за изпълнение на собствените си решения, в т.ч. на всички антикризисни мерки по РМС №180/2010г., и да наложи административна отговорност на ръководствата на компетентни държавни органи за неизпълнение на тези решения и пряко отговорните длъжностни лица.

Търсенето на нови решения и предложения за промени в законите следва да отразява икономическата и социална реалност, и баланса на интереси на работниците, работодателите, обществото и държавата. Уеднаквяването на наказателната отговорност за данъчни и осигурителни престъпления следва да бъде обсъдена в рамките на социалния диалог, експертната общност и представители на съдебната власт и правораздаването. Това се отнася с особена важност за проекта за нов НК, публикуван на сайта на Министерство на правосъдието.

Прочетено: 2838