Министерски съвет прие проекта за Закона за държавния бюджет за 2013 на днешното си заседание. В него се предвижда ръстът на БВП за следващата година да бъде 1,2%. Дефицитът, предвиден за следващата година, е около 1,1 млрд. лева.

Минималната работна заплата се увеличава от 290 на 310 лв. от 1 януари 2013 г. Максималният осигурителен доход се увеличава от 2000 на 2200 лева.

Най-много ще са допълнителните разходи в сферата на социалната политика като това включва индексация на пенсиите средно с 9,3% за хората, пенсионирани преди 2009 г. Минималната пенсия се увеличава на 150 лева, социалната - на 110 лева, а максималната пенсия става от 770 лева при сегашна от 700 лева.

134 млн. лева повече са предвидени за социални помощи и обезщетения и 73 млн. лева за програмите за подпомагане на заетостта.

Що се отнася до майчинството, Дянков счита, че правилният ход е да се вдига заплатата, за да може да се вдигне и майчинството през първата година, а не да се увеличава самото майчинство.

Увеличава се осигурителната вноска на фонд "Пенсии” в силовите ведомства с около 240 млн. лева. Дянков подчерта, че няма нетно увеличение на бюджета на МВР, ДАНС и НСО. Увеличението в техния бюджет са именно тези допълнителни осигурителни вноски, които до сега са се давали по непрозрачен начин директно като субсидия към НОИ.

Заплатите  в системата на отбраната се увеличават с 9%. По-голямата част от увеличението се дължи на спестяванията в самия бюджет на министерството. До края на 2012 г. то има да внася големи вноски за изплащане на самолети, фрегати и хеликоптери.

По-голямата част от тези вноски вече са внесени и от следващия бюджет в МО ще остава допълнителен ресурс от около 40 млн. лева. Този ресурс ще отиде за по-високи заплати и допълнителни капиталови разходи.

Правителството отпуска допълнителни 122 млн. лева за образование за две основни пера - едното е увеличаване на единните разходни стандарти на училищата и детските градини, а второто е диференциацията на финансиране на университетите в зависимост от оценката за качеството на обучението им.

Бюджет 2013 предвижда увеличение с 34,3 млн. лева повече за култура, като една значителна част от тези пари отива в общините за музеи, галерии, библиотеки и читалища. С 10% по-високи ще бъдат заплатите в регионални, общински и културни институции. В Министерство на културата ще влязат допълнително още 8 млн. лева, които да се използват като добавка в различните археологически проекти и в осъвременяването на опери, музеи, филхармонии и други.

В здравеопазването ще има увеличение от 91 млн. лева, като то ще отиде в Здравната каса.

В Бюджет 2013 няма да има никакъв трансфер на средства между МЗ и НЗОК. Благодарение на по-добрата събираемост в НАП още около 90 млн. лева ще влязат от здравни вноски.

510 млн. лева повече отиват в сферата на публичната инфраструктура и по-конкретно в бюджетите на МРРБ и МОСВ. 400 млн. лева от тях са съфинансирани по европроекти и 100 млн. лева от допълнителни капиталови разходи.

В селското стопанство също ще има нетно увеличение. Предвижда се в бюджета на фонд "Земеделие” да постъпят допълнително около 200 млн. лева.

Остава все още неясно финансирането на референдума за АЕЦ "Белене”. Според анализи на експерти за него ще са необходими 20-30 млн. лева.

Очаква се по това предложение да бъде взето решение следващия месец - месец и половина и да се види дали политическите партии ще се съгласят. Ако референдумът се финансира от политическите партии, то резервът в бюджета ще отиде към други социални дейности и за здравеопазване.

Прочетено: 1581