Основният проблем на Българска фондова борса през последните години си остава ликвидността.

Въпреки липсата на чуждестранни и намаления брой родни, както и пасивността на институционалните инвеститори, част от компаниите формират приличен брой сделки на фона на настоящото положение, в което се намира борсата.

Справка на Profit.bg показва, че за периода 1 януари - 30 септември у нас има само 11 дружествата , с чиито акции са осъществени повече от 1000 трансакции за периода.

Лидер по този показател е Химимпорт с 2903 сделки, следван от Адванс Терафонд АДСИЦ с 2515 броя, Централна кооперативна банка и Софарма, където статистиката отчита респективно 2188 и 2100 трансакции.

Следва още едно акционерно дружество със специална инвестиционна цел - ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя (1991), Енемона (1878 сделки), и Фонд за недвижими имоти България (1409).

След активността през последното тримесечие, Меком излезе на осмата позиция, като успя да изпревари Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Монбат и Еврохолд България.

Ликвидността обаче далеч не е гаранция за ръст на акциите на една компания.

Разглеждайки посочените по-горе 11 дружества, може да се отчете, че книжата на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя са донесли на акционерите си доходност от 128.44%, а тези на Булленд инвестмънтс АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ съответно 45 и 38 на сто.

Акциите на всичките останали осем компании отчитат понижения, като те варират от близо 10% при Монбат до 52% за Химимпорт и 78% за Меком.

Прочетено: 1914