Турция е харесала терен за третата си атомна централа. Той е недалеч от брега на Черно море, в близост до границата с България. Все още решението не е окончателно, но това е фаворитът засега, става ясно от изявление на министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитирано от електронното издание gazday.com

За терен, на който да се издигне централата, е харесан град Инеада (Igneada). Мотивът е, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя удобство на първо място за транспорт на ядрените реактори и на второ място за достъпа до водни ресурси, които се ползват за охлаждане. Анкара също е сред опциите, между които турските власти посочват като възможно място за строителство на трета атомна централа.

"Франция и САЩ могат да участват в конкурса за избор на строител на трета атомна централа", съобщи в началото на тази седмица турският вестник Milliyet, цитирайки думите на министъра на енергетиката Танер Йълдъз, за това, че "преговорите по повод втората турска АЕЦ са предвестник на преговорите по отношение на третата". На 20 октомври в рамките на форум за производството на електроенергия от АЕЦ, Танер Йълдъз съобщи, че в търга за строителството на трета АЕЦ могат да вземат участие компании, които не са успяли да спечелят в конкурса за втора АЕЦ, а също и такива, които не са проявили интерес към първите два".

Франция произвежда 74% от електроенергията, която потребява, в ядрени електроцентрали. Страната разполага с опита и експертизата да участва в международни проекти, но не може да участва в първите два проекта за строителство на ядрена електроцентрала в Турция по политически причини. В третата обаче Франция има зелена светлина за участие.

Съединените Американски Щати най-вероятно ще последват модела на Русия в кандидатстването за изпълнител на някой от проектите. По този модел чуждестранните изпълнители търсят възможност за сключване на договор като стратегически партньор.

Държавната руска компания "Росатом" вече строи първата ядрена централа в Турция в провинция Месрин. За строежа на втората централа в провинция Синоп кандидатстват японски, южнокорейски, китайски и канадски фирми. Строителството на първата ядрена централа в Турция се очаква да приключи до 2019-та година. По строителството й работят 3 500 души.

Турция се ориентира към строителство на собствени енергийни мощности заради очакванията за глобален ръст на потреблението на електроенергия с 50% до 2020 година. Наред с това нуждите на страната нарастват с увеличаването на населението. През последните 10 години потреблението на ток се е удвоило. Тъй като не разполага с други собствени ресурси, Турция се спря именно на ядрената енергетика като най-евтиния и най-малко ощетяващ околната среда източник на електроенергия.

Прочетено: 5843