С това здравеопазване вървим към изчезване на българите. Какво по-страшно има от това? Държавата ни агонизира. Ние сме с най-ниската раждаемост в Европа, най-високата смъртност и най-голямата заболеваемост на населението. За лекарите е ясно - те си тръгват от страната един по един.

500 доктори напускат България всяка година. И си отиват, защото у нас няма условия за работа. Всеки начинаещ медик струва на държавата 1 милион лева, дадени за обучението му. Ако има специалност, сумата се удвоява и утроява. Сметнете сами колко пари губи страната ни само от изтичането на лекари зад граница.

В цялата страна има общо между 70 и 80 патоанатоми, а анестезиолозите ни са не повече от 700. В същото време във Франция всеки 4-ти лекар с тази специалност е българин. Наскоро наградихме лекаря на годината, който е именно анестезиолог. Той обучава 19 млади хора, всички с по два чужди езика. Казва, че ако и двама от тях останат в България, след като завършат, ще е чудо.

От година на година става все по-зле. Парите за болниците са толкова малко, че няма да се изненадам, ако догодина вместо да приемат всички болни, започнат да правят листи на чакащите. И хората, които имат нужда от лечение, да влизат в лечебното заведение по списък едва след като се освободи място, а това би могло да се окаже фатално. Ако зависи само от нас, това никога няма да се случи. Но въпросът опира и до други институции.

Официално сме поискали от президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди въпроса за здравеопазването. Защото смятаме, че сигурността на нацията ни е застрашена именно заради проблемите с медицинската помощ. Нацията ни изчезва.

Специално трябва да бъде разгледан въпросът с децата. България е единствената страна в Евросъюза, която няма специализирана педиатрична болница. А говорим за бъдеще на нацията! От догодина финансирането на ин витрото минава от здравното министерство към здравната каса, а не са отпуснати допълнителни средства за тази цел. Как тогава ще се плаща за него? Същото е и с интензивните грижи, които засягат хората в най-тежко състояние. За всичко това отговорността трябва да поеме държавата. В противен случай автоматично изключваме здравно неосигурените от получаването на тези медицински услуги.

Заради недофинансиране е напълно възможно да отпадне правото за втори преглед при специалист с едно направление. Със сигурност няма да стигнат и парите за болничната помощ. Увеличават се средствата за лекарства, но за сметка на медицинските дейности. Как без лекаря ще се купуват лекарства?

С новата методика за финансиране на болниците, ако има пари за лечение на сто души с инфаркт например, сто и първият няма да бъде приет. Поне по този въпрос се надявам да се разберем със здравната каса. След среща с ръководството решихме да направим работна група, която да избегне поне опасността болните да бъдат връщани. За щастие шефът на касата д-р Пламен Цеков също е лекар, той познава нашите проблеми. Така че искрено се надявам да стигнем до консенсус и опасенията ми да се окажат неоснователни.

Прочетено: 2739