Банките в България ще станат най-големите оператори на централи за производство на „зелена енергия“. Това посочи изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиян Ньотликс по време на кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата пред производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

Да участват в кръглата маса са били поканени министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Двамата обаче не присъстваха на дискусията и не бяха изпратили свои представители. Законодателната власт пък беше представена единствено от депутати от опозицията.

От асоциацията са изчислили, че нововъведената такса за достъп на производителите до електроразпределителните и преносните мрежи ще намали приходите на производителите на „зелена енергия“ с от 5 до 40 процента, в зависимост от вида на централата и времето, в което тя е изградена и пусната в експлоатация. От това зависи на каква цена се изкупува произведената от централите електроенергия.

Същевременно оперативните разходи на централите и разходите за обслужването на кредитите, с които инвеститорите са изградили мощностите, в много от случаите вече надвишават постъпленията от производството на ток. Затова се очаква съвсем скоро голяма част от собствениците на ВЕИ централи да не могат да обслужват кредитите си, както и да обявят фалит в последствие, обясни Ньотликс.

Според Анелия Ердли от Американската търговска камара въвеждането на новите такси е ефективен начин да се намали тарифата, по която енергийният регулатор плаща произведената „зелена енергия“ и която сам е определил. Ердли отбеляза, че решението за въвеждането на таксата е взето „на тъмно” и в нарушение на всички законови правила и процедури, без диалог с индустрията.
По думите й печеливши от тази мярка ще бъдат единствено операторите на мрежите, а губещите не се ограничават само до инвеститорите във ВЕИ централи. Тя подчерта, че ще загубят и крайните потребители на електроенергия, защото цената на тока няма да се понижава, а точно обратното – ще се повишава.

Прочетено: 2604