В използването на шистовия газ в енергетиката има "явен потенциал". Такъв е изводът, който се съдържа в ежегодния доклад на ОПЕК за средносрочните и дългосрочни перспективи за развитие на световния петролен пазар.

"В обозримо бъдеще, се казва в документа, шистовият газ може да замени въглищата в качеството им на гориво за топлоелектрическите централи (ТЕЦ), или да намери приложение в нефтохимическата промишленост." Усвояването на находищата от шистов обаче, според експертте на ОПЕК са все още в начален етап и затова е трудно да бъдат оценени запасите от този вид гориво, рентабилността на добива и вероятният дял в общият баланс на изкопаемите енергоносители.

Сега разработка на находища на шистов газ има основно в Северна Америка, където през последните две години добивът е нараснал от 15 млрд.куб. фута на ден (около 425 млн.куб.м) до 25 млрд.куб.фута на ден (около 708 млрд.куб.м).

"Прилагането на американския опит и америконските технологии за усвояване на находищата от шистов газ в световен мащаб изисква решаването на редица ключови проблеми, свързани с ограничените водни ресурси, липсата на съответстваща инфраструктура, висока плътност на населението, недостигът на квалифицирани кадри, противостоянието и нежеланието на голяма част от населението за реализацията на подобни проекти, някои от които могат да бъдат и потенциално опасни за околната среда", се казва още в доклада.

Решаването на тези ключови моменти ще са и от значение за перспективата при добива на шистов газ. Сега САЩ си остава и страната с най-големите разработки на нахидищата на шистов газ, където обемите на добив вече надминават 1 млн.барела на ден. Експертите на ОПЕК отбелязват в доклада си удвояване на обемите през 2020 г., а през 2035 г. – утрояване

Прочетено: 2587