Парламентът прие въвеждането на 10% данък върху доходите от лихви по депозити. Гласуваха 134 народни представители, от които 93 бяха "за”, а 41 – "против", информира агенция "Фокус".

С промените в Закона за ДДС с окончателен данък 10% се облага брутната сума на придобитите от местни физически лица доходи от лихви по депозитни сметки в търговски банки. Няма да се облагат безсрочните депозити, разплащателните сметки и детските влогове.

Задължение за деклариране на внесения в хазната данък имат банките, а данъчни декларации ще подават само хората, които по принцип се отчитат писмено пред НАП.

Близо два часа продължиха дебатите относно новия налог. Поддръжници на данък "лихва” бяха само народните представители от ГЕРБ. Всички останали бяха контра на данъка, предложен от финансовия министър Симеон Дянков.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев призова народните представители, които се изказват по тази тема, първо да заявят колко пари имат като депозити.

Румен Стоилов, също от ГЕРБ, обясни, че лихвата от влога е печалба, съответно данъкът върху нея е данък печалба.

"Текстът за новия данък е поредният антисоциален текст. Ако наистина милеехте за хората с ниски доходи, трябваше да диференцирате този данък и да има праг на облагане”, заяви депутатът от "Коалиция за България” Георги Анастасов. "Пак натоварвате българските граждани да плащат кризата. Богатите – бълха ги ухапала, те не си държат парите в български банки”, коментира депутатът.

"За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо, че правителството многократно е заявявало, че няма да се въвеждат нови данъци. Ако приемем този данък, ние ще обложим не богатите, а бедните”, заяви депутатът от "Синята коалиция" Кирчо Димитров.

От "Атака” предложиха данъкът да отпадне. "В програмата на ГЕРБ беше написано, че няма да въвеждате нови данъци”, каза депутатът от "Атака” Павел Шопов. Според него въвеждането на данъка е мародерство. Той е удар, насочен към самите управляващи.

Прочетено: 3782