Възможно е България да се присъедини към еврозоната в рамките на пет години, ако валутният блок осъществи допълнителен напредък. Мястото на България несъмнено е в общия валутен съюз. Това казва вицепремиерът Симеон Дянков пред британския вестник The Times. Изданието припомня, че страната замрази временно кандидатурата си за членство в еврозоната.

Страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретноспособност, посочва Дянков.

Цитиран от вестника, той казва, че всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор.

Той хвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт, които според него "несъмнено" са направили единната валута и Европа като цяло по-стабилни.

Въпреки това той казва, че гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка. Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, аргументира се финансовият министър.

"Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институции, свързана с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на глас", заявил Дянков. "Държавите, които не членуват в Еврогрупата трябва да седят на масата като равни ... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до Европейския механизъм за стабилност? Считам, че това ще бъде естествена стъпка."

България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика, заяви министър Дянков и допълни, че е твърдо решен да защити режима на изключително ниски данъци в България.

Прочетено: 1982