Лошо е когато висококвалифицирани специалисти масово напускат страната, която ги е образовала и обучила. "Мобилност" замества термина "миграция". Правилният термин у нас е "миграция". Не познавам лекари, които са работили в чужбина, да са се върнали у нас". Това заяви в ефира на БНР членът на здравната комисия в НС д-р Нигяр Джафер.

Около 1500 лекари са напуснали страната за последните 3 г. По този повод доктор Джафер коментира: "Три са основните причини за това: Първо заплащането, липсата на реално остойностяване на лекарския труд. Второ - непредвидимостта, неудовлентвореността от здравната система, липсата на спокойствие и ред. Трето - лошото отношение - сатанизира се лекарската професия през последните години. Прекалено се комерсиализира, лекарите станаха търговци.

Все повече наши хирурзи търсят реализация зад граница, а също и много студенти предпочитат да специализират в чужбина. Една от причините - лекарите у нас вземат почти 10 пъти по-ниски заплати от тези в другите европейски страни. Това каза преди десетина дни д-р Здравко Лазаров, съдов хирург в болница "Лозенец". Там се проведе Втората национална студентска академия по хирургия.

На специализантите по медицина в чужбина се плаща за времето на допълнително обучение. У нас е обратното - те си плащат, за да получат специалност

Всяка година между 500 и 600 лекари, медицински сестри и акушерки напускат страната и заминават да работят в чужбина. Данните са на Българския лекарски съюз бяха представени миналата седмица.

Най-много наши медици има в Германия и Франция. Търсят се в Англия и Ирландия. Макар и по-малко, има и такива, които заминават за Швейцария. Преди да започне научна работа в Бернския университет проф. Валентин Джонов работи като лекар в болница в Швейцария, информира "Нова телевизия".

Прочетено: 2084