Обещаната "пълна промяна" за държавните такси е пред провал. До Нова година остават едва двайсетина работни дни, а министерства, агенции, комисии масово нехаят за задължението си да преизчислят тарифите си така, че от 1 януари фирми и граждани да плащат по-малко за разните удостоверения, разрешения, справки, регистрации и прочее. Бизнесът от години апелира да престане тормозът със супервисоките такси, на които чиновниците гледат като на средство за допълване на ведомствените каси. Принципът в цивилизованите държави е, че държавните такси трябва да покриват само направените за съответната услуга разходи, но у нас те са се превърнали в тежест с размерите на данъци.

През отиващата си година ведомствата трябваше да се подготвят и реформата да бъде факт на 1 януари. За целта бе приета специална методика за пресмятане на таксите според разхода на съответната администрация за труд, време, хартия, мастило, ток, интернет и т.н. Към момента едва няколко администрации - сред тях МВР, Министерството на земеделието, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - са готови с промените в тарифите си и те още са на етап "обществено обсъждане", тоест още не са внесени в Министерския съвет. А най-големият парадокс е, че в проектите повечето такси се качват, вместо да намаляват.

МВР например обяснява в проекта за промени, че вдига някои такси заради "символичния" им в момента размер. Такъв бил случаят с контролните талони на КАТ за шофьорите. За тях се предлага поскъпване от левче на 2 лева, което означава 100% повишение. За други такси МВР обяснява, че не може да се прилага новата методика, понеже ставало дума за много специфични услуги.

Агроминистерството също готви скок. То предлага заверката на скица на имот или копие от картата на масивите за ползване да поскъпне от 1 на 2 лева. Двойно повече ще струва и презаверката - ако от издаването на скицата са изтекли 6 месеца, печатът вече ще е 4 лв. вместо два. Министър Мирослав Найденов твърди, че екипът му е спазил новата методика.

В самата методика, която уж трябваше да разтовари българите от данъкоподобни такси, има нещо сбъркано. Тя отдава особено значение на фактора "време за извършване на услугата", което при липсата на срокове за някои администрации може да доведе до умишлено бавно издаване на разрешение или на банална справка. Излиза, че методиката насърчава чиновниците да не бързат.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков твърдеше, че таксуването според реалните разходи ще спести между 50 и 200 млн. лева на фирмите и гражданите. Намаляването на държавните такси бе една от антикризисните мерки, одобрени още 2010 г.

Прочетено: 2703