Работната заплата продължава да бъде основният източник на доходи за българските домакинства. Месечното трудово възнаграждение съставлява половината от средствата на българите, сочат данни на НСИ. В същото време доклад на Евростат показва, че половината българи взимат сами решения как да харчат парите си, докато за страните от Европа процентът е средно 70, отбелязва бТВ. Става въпрос за средствата за лична консумация - за развлечения, ресторанти, спорт или хобита.

Данните на НСИ показват, че около 30 на сто от българите формират доходите си от пенсии, 9 на сто - от самостоятелна заетост, 3,7 на сто - от социални помощи, 5,4 на сто - от други приходи, и 1,3 на сто - от приходи извън заплата. Данните са за третото тримесечие на 2012 г.

За същия период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40 на сто от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци- около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто.

Изчисленията на Евростат сочат, че в 70% от семействата в България решението как да се харчат парите се взимат съвместно, което е близо до средното ниво за страните от ЕС. Същият е и процентът на двойките, които смятат, че семейният бюджет е общ.

Прочетено: 2110