България е с най-висок ръст на работните заплати в условия на икономическа криза сред страните от ЕС. Това сочи доклад на Европейската комисия за заетостта и социалните перспективи в ЕС, представен вчера.

Докладът е публикуван в прикачения по-долу файл!

Делът на дългосрочно безработните у нас поставя странната ни на осмо място в Евросъюза – с по-лоши показатели са Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски страни.

По отношение на рисковете от бедност Европейската комисия очертава три групи страни и поставя България в най-проблематичната от тях – където опасностите от бедност и социално изключване са най-големи, а възможностите за излизане от тази ситуация – най-малки. В тази група са още Румъния, Малта, Гърция, Испания, Италия и Португалия. Според ЕК един от основните проблеми на тези страни са нереформираните им трудови пазари.

“2012 година беше поредната много лоша година за Европа от гледна точка на безработицата и влошаването на социалното положение“, коментира в предговора към доклада европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор. “Но нашият анализ показва до каква степен целесъобразни реформи на пазара на труда и подобрения в структурата на системите за социална сигурност могат да подобрят способността на държавите членки да устояват на икономическите удари и да улеснят по-бързото излизане от кризата“, казва той. По думите му социално-икономическото положение в Европа едва ли ще се подобри съществено през 2013 година, ако не се инвестира в повишаването на квалификацията на хората, така че уменията им да съответстват на нуждите на пазара.

Докладът потвърждава нов модел на задълбочаващи се различия, които се открояват най-силно между северните и южните страни от еврозоната. Разликата между нивата на безработицата в тези два региона бе 3.5 пункта през 2000 година и спадна до нула през 2007 година, но след това бързо нарасна до 7.5 пункта през 2011 година. Извън еврозоната различията, макар и да нарастват, са значително по-малки. Тази обезпокоителна тенденция показва спешната необходимост от намирането на по-ефективни механизми за стабилизиране на макроикономическо равнище.

Запазва се голямата разлика между заплащането на труда на мъжете и жените (средно 16.4% в ЕС за 2010 година), показват още данните в доклада.

 

Прочетено: 2358