Представители на бизнеса се обявиха срещу новите правила за разделно събиране. От началото на 2013 г. търговските обекти и административните сгради трябва да събират разделно отпадъците си от пластмаса, хартия, стъкло и метал. Още на първата седмица от новата година в Българската Стопанска Камара пристигнахаи десетки сигнали от фирми, които не могат да спазят изискването.

От 1 януари бизнесът у нас може да изпълни изискванията за разделно събиране на ЕС по два начина. Първият да използва изградената от общината система за рециклиране. Такава трябва да има във всяко населено място с над 5 000 жители.

Димитър Бранков, заместник-председател на БСК: "За съжаление на повечето места липсват тези условия в страната, за да се изпълнят тези изисквания. Същевременно санкциите, които предвижда законът, могат да стигнат до 10 000 лв. за неизпълнение на тези изисквания."

Вторият начин - сключване на договор с лицензирана фирма, която да извършва тази услуга. Освен допълнителен разход това решение крие и риск.

Стефан Стефанов, директор на Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" - МОСВ: "Минават фирми, които предлагат фиктивни договори. На базата на това, че ще ги освободят от задълженията им. Това са чисто фиктивни договори. Те трябва да имат съответното разрешение от регионалните инспекции."

Според позицията на БСК голяма част от фирмите няма да могат да изпълнят изискването, а глобите могат да се окажат непосилни в условия на финансова криза.

Стефан Стефанов, директор на Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" - МОСВ: "Докато системата се пригоди към реалното заработване на всички тези изисквания, няма защо да се страхуват от така насажданите опасения, че започват едва ли не от 2 януари глобите да се налагат. Мисля, че няма такива случаи."

Изискването на ЕС е до 2020 г. 50 на сто от общото тегло на битовите отпадъци да бъде рециклирано. По предварителни данни на екоминистреството още през 2013 г. ще бъдат преработени 25%. Количеството на депонираните отпадъци.

Прочетено: 2998