В началото на седмицата финансовият министър Симеон Дянков коментира, че идеята за въвеждането на данъчна полиция у нас, се оказала прекалено амбициозна, но все пак промени в тази насока в Данъчно-процесуалния кодекс ще има.

Какви са те става ясно от сайта за обществени консултации. В качените за публично обсъждане идеи за промени в кодекса са предвидени разширени правомощия на ревизорите. При извършване на проверки, органите, които са оправомощени със заповед на изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) вече ще могат да извършват разпит на проверяваното лице и на трети лица, както и да извършват оглед на подлежащите на контрол обекти.

Освен това данъчните ще могат да претърсват помещенията, в които се осъществява стопанска дейност или управлението й, както и транспортни средства, които са спрени или паркирани. Съвместно с органите на МВР, гранична полиция или Агенция „Митници“ пък ще могат и да спират транспортни средства и да ги претърсват.

Данъчните служители ще могат да проверяват и местата, където се съхраняват материални ценности, парични средства и счетоводни, търговски и други документи на предприятията, е записано още в предложението на Министерство на финансите.

Процесуалните действия по разпит, оглед, претърсване и обиск ще бъдат извършвани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, като тяхното извършване ще се подчинява на съдебен контрол, е записано още в предложението.

Според оценката на финансовото министерство в НАП има достатъчно експерти, които допълнително ще бъдат обучени в областта на наказателното производство. Няма да има нужда от отпускане на бюджетни средства за изграждане на административен капацитет и техническа обезпеченост, в резултат от предлаганите промени в кодекса, отбелязват в заключение авторите на идеята.

Общественото допитване, в което са поканени да участват всички заинтересовани страни, приключва на 25 януари.

 

Прочетено: 2086