Г-жо Чавдарова,  вашето сдружение изнесе информация, че през 2013 година едва около 10 на сто от общините са увеличили размера на местните данъци и такси, предимно на такса "Смет". Бихте ли коментирали?

Действително тази година незначителна част от общините взеха решение за увеличаване на местните налози, тъй като вероятно са отчели икономическата ситуация в момента - икономическата криза, състоянието на безработицата, на заплатите. 

Въпреки това Варна и Пловдив са сред общините, които са увеличили местните данъци?

Да, но става дума за големи градове, където обстановката е по-благоприятна от останалата част на страна - и като безработица, и като равнище на заплати, там населението е по-платежоспособно - затова са си позволили подобно нещо. Друг основен фактор при вземане на решение за увеличаване на налозите е драстичното изоставане на размерите на данъчните ставки, таксите са отпадъците, детските градини и други. 

Друга група фактори се отнасят за общините, които от години не са актуализирали данъците си. В това отношение е много типичен размерът на такса "Смет", тъй като от тази година отчисленията, които общините трябва да правят за депониране на отпадъка се увеличиха двойно - от 7 на 15 лева за тон, като това може да се нарече условно "наказателно" отчисление, тъй като дадената община не е осигурила депо на своя територия или друг начин за преработка на сметта. Смята се, че така общините ще инициират решения на проблемите със събирането и преработката на сметта.

Но това не е ли нонсенс? Тези общини хем ще плащат двойна такса, хем трябва да инвестират в нови мощности за преработка на отпадъците, или в нови депа за депонирането им, откъде ще вземат средства?

Въпросът ви е резонен, особено като си има предвид неуредиците у нас с разделното събиране на отпадъците, необходимостта от сепариращи инсталации, тъй като дори хората да изхвърлят разделно боклука си, той отново се събира на една място от фирмите по чистотата и т.н. От друга страна ние си даваме сметка, че при някои общини се касае за нежелание или бездействие при изпълнение на задълженията им в това отношение. както и да стои въпросът обаче, решението е взето от законодателя - Народното събрание и ние трябва да ги изпълняваме. Затова тази година навлизаме в тежък период, когато таксите се удвояват, а догодина ни чака още едно удвояване на таксите за депониране. Задава се тежък период.

Да, в същото време представители на бизнес и работодателски организации отдавна настояват фирмите да плащат такса "смет" на база количество отпадък, а не изчислен върху данъчната оценка на сградите, в които развиват дейността си. Освен в Каварна, къде другаде е въведен такъв метод?

Например в Пловдив, където има увеличение на налога, но той е по-нисък за юридическите лица, фирмите, отколкото за гражданите и жилищните имоти. 

На по-ранен етап ние си давахме сметка, че когато освобождавахме например училищата или детските градини от тази такса, кой  заплаща услугата, която  се извършва така или иначе. 

На практика  в повечето случаи тя се прехвърляше под някаква форма пропорционално върху бизнеса и се плащаше от него.   Освен това големият проблем при този налог идва от многоетажното жилищно застрояване, което е характерно за големите градове, това е ясно.  

Сега положението е различно - близо половината от населените места - не точно общини, но населени места в техните граници,  вече намаляват таксата за юридическите лица, като тя се определя на основата на количеството генериран отпадък. Това става като се измерват броят на контейнерите, техният размер и честота  на извозването им от фирмите по почистване. Образец в това отношение е село Баните.

Прочетено: 2542