На финала на мандата си ГЕРБ променя генерално модела на финансиране на средните училища. Идеята "парите следват ученика" е стара, но в последните 10 г. нито един кабинет не успя да я въведе на практика въпреки категоричното решение на Комисията за защита от дискриминация и препоръката за промяна на законодателството в тази посока.

Частните училища и детски градини ще могат да получават държавна субсидия, решиха вчера депутатите на второ четене на новия закон за училищното образование. Това обаче ще ги задължи да премахнат таксата за обучение и други дейности, покривани от бюджета. Включването на частните училища и градини в системата на държавното финансиране ще става по тяхно заявление. Текстовете бяха приети с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция. Според преходните и заключителни разпоредби на закона, които още не са гласувани, въвеждането на новия модел на финансиране ще влезе в сила през учебната 2016/2017 г.

В момента издръжката на един ученик е средно 1500 лв. годишно. В частни училища и детски градини са записани около 8000 деца и за тяхното обучение са необходими около 10 млн. лв. за една учебна година. По подобие на казуса със задължителната забавачка за 4-годишните малчугани и редът за финансирането на частните школа и забавачки ще бъде уреден в държавен стандарт, който тепърва ще се пише. Стандартът се приема с наредба на министъра на образованието, съгласувана с министрите на труда и на финансите, и в него ще се уточнят дейностите, покривани от субсидията, и начинът, по който ще се отчитат средствата.

По този начин се разрешава огромна дискриминационна несправедливост, коментира пред "Сега" Диляна Божинова, собственик и директор на частно училище и зам.-председател на Българската асоциация на частните училища. Членовете на асоциацията са взели единодушно решение, че в момента, в който промяната влезе в сила, те ще намаляват таксата за своите възпитаници със сумата, отпусната от държавата за обучението на детето. Според Божинова пазарът ще принуди частните училища да се възползват от държавното финансиране, иначе ще има отлив на ученици. "Ако едно училище влезе в системата на държавното финансиране, неговите такси ще бъдат по-ниски от останалите, което означава пазарна икономика. Ние, частните училища, затова се развиваме успешно - защото конкуренцията е голям лост", смята тя. "Извън държавно определената субсидия ние ще можем да събираме такси за целодневен режим на обучението, за допълнителни спортове, за хранене, за издръжката на сградата, за наем, отопление и каквото си пожелаете още", обясни зам.-шефката на БАЧУ.

Не така възторжено приеха промяната депутатите от опозицията при вчерашното обсъждане на реформата. "Образованието и здравеопазването са публични услуги и за тях отговаря преди всичко държавата. На държавата може да не й пука дали цената на картофите е с 10 стотинки повече, но на държавата й пука, когато качеството на образователната услуга не струва", заяви Алиосман Имамов от ДПС. "Защо моите избиратели от Габрово трябва да плащат за частното образование на софиянчета за сметка на своето обучение", попита Ивелин Николов от БСП. Според него държавата е поела ангажимент да осигури образованието в училищата, които е създала. "Проблемът е, че наличните недостатъчни пари за образование ще се разпиляват вече и към частните заведения", смята Николов. Със същия мотив правителството реши да отложи промяната с 2 години за 2016 г., "когато ще сме достатъчно богати".

БСП поиска още гласуването на текста да се отложи и новият министър акад. Стефан Воденичаров да вземе отношение по него, но идеята беше отхвърлена.

Според проф. Станислав Станилов от "Атака" с този закон ще се наруши основният принцип на капитализма - че капиталът не може да бъде финансиран от държавата. "Ще наложите дискриминация на държавното образование за сметка на частното", обърна се той към мнозинството. От ГЕРБ обвиниха опозицията в популизъм, а Веселин Методиев от ДСБ заяви, че "не може да зачертаем частната инициатива в образованието". "Времето е друго, времето позволи на знаещите и можещите, независимо от коя социална среда са, да успяват," заяви бившият просветен министър. Катя Чалъкова от ГЕРБ заяви, че с новите текстове ще се изравнят изискванията към държавните, общинските и частните училища.

Прочетено: 3377