Потребителските кредити в лева отпуснати през януари 2013 г. поевтиняха силно както на месечна, така и на годишна база, сочат предварителните данни на БНБ за периода. Техният среден лихвен процент намаля в сравнение с декември миналата година с 0.56 процентни пункта (пр.п.) до 11.52%, а по тези в евро нарасна с 0.18 пр.п. до 9.47%. Трябва да отбележим обаче, че през декември този вид кредити в лева изненадващо осезаемо поскъпнаха – но още тогава банкери прогнозираха, че това е инцидентно явление, заради усиленото пазаруване около Коледните празници. Действителната цена на новоотпуснатите през януари потребителски кредити в лева, включваща освен лихвите и съпътстващите ги такси и комисионни, т.е. годишният процент на разходите (ГПР) е 13.1%. Посочената стойност на ГПР е значително по-ниска от тази през декември миналата година (14.03%), както и от тази през януари 2012 г. - 13.74%, независимо че преди година лихвите по левововите потребителски кредити са били малко по-ниски от сегашните.

Същевременно при потребителските кредити в евро през януари се наблюдава поевтиняване на годишна база и поскъпване на месечна. ГПР през първия месец на 2013 г. при тези заеми е 10.88%, при 10.65% за предходния месец и 11.26% преди година.

За лихвите и ГПР по жилищните кредити както в лева, така и в евро, може да се каже, че на практика запазват нивата си от декември 2012 г., когато те имаха значително понижение както на месечна, така и на годишна база. Тогава финансисти коментираха, че цените на ипотечните кредити вече са паднали до много изгодни за гражданите нива, сравними с тези преди кризата, и потенциалът им за намаление през следващите месеци е почти изчерпан. Така за януари средната лихва по левовите ипотечни кредити е 7.12%, а годишният процент на разходите, т.е. пълната цена – 8.05%. За евровите ипотечни заеми за същия период показателите са съответно 7.38% и 7.94%, т.е. цената на ипотеките в лева и евро е почти изравнена.

В началото на годината се потвърждават прогнозите на банковия сектор и за намаление на лихвите по депозити на граждани. В сравнение с декември 2012 г. през януари средният лихвен процент по новите депозити в левове се понижава с 0.11 пр.п. до 4.73%, а по тези в евро – само с 0.08 пр.п. до 4.25%. На годишна база средните лихви по депозитите на граждани в левове намалява с 0.85 пр.п. а по тези в евро – с 0.65 пр.п.

Същевременно обаче през януари средният лихвен процент по новите депозити на фирми в левове спрямо декември скочи с 0.95 пр.п. до 3.89% а по тези в евро падна с 0.75 пр.п. до 2.92%. Ще припомним обаче, че през декември изненадващо лихвите по фирмените депозити в лева значително паднаха и станаха по-ниски от тези в евро, при положение, че в общия случай е обратното. Така през януари 2013 г. средните лихви по фирмените депозити в лева нараснаха както на месечна, така и на годишна база, докато тези в евро се понижиха спрямо предходния месец, но продължават да са по-високи спрямо януари 2012 г. (2.57%).

За разлика от лихвите по заемите за граждани, тези за бизнеса през януари спрямо декември се понижават единствено в сегмента до 1 млн. евро, договорени в лева. Така през януари 2013 г. спрямо декември 2012 г. средният лихвен процент по новотпуснати кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 0.16 пр.п., до 8.02% а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, нараства с 0.27 пр.п. до 7.99%, т.е. практически лихвите в лева и евро за бизнес кредити до 2 млн. лв. се изравняват. На годишна база при фирмените кредити до 2 млн. лева се наблюдава понижение на средните лихви както в лева, така и в евро, съответно със значителните 1.47 пр.п. при лихвите по заемите в лева и с 0.26% при тези в евро.

Средните лихви по крупните фирмени кредити с размер над 1 млн. евро (над 2 млн. лева) през януари скачат осезаемо спрямо предходния месец, макар че на годишна база остават макар и с малко по-ниски. Данните сочат, че лихвите по крупните фирмени кредити в лева през първия месец на 2013 г. са средно 8.71%, а по тези в евро – 9.5%. Така скокът им на месечна база е съотватно с 1.84 пр.п. при заемите в лева и с 2.24 пр.п. при евровите кредити. Трябва да се отбележи, че по принцип при най-големите бизнес кредити няма определена тенденция, тъй като те са малко на брой (средно по няколко на месец), така че лихвите по само един от тях може да „наклонят везните“ в едната или другата посока.

Прочетено: 1877