Народното събрание прие окончателно пълна забрана за строителството върху пясъчните дюни по време на второ четене на проект за промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Изключения ще има в три случая. Първият е когато става въпрос за изграждане на обекти от техническата инфраструктура като водопроводи и газопроводи. Забраната няма да важи и при изграждането на обекти от национално значение и такива, свързани със сигурността на страната. С промените трябва да се спре прилагането на вече приети подробни устройствени планове за територии, в които има дюни. Прекратяват се и процедурите по промяна на предназначението и продажбата на държавни земеделски и горски имоти с такива природни образувания. Държавата пък ще трябва да върне обратно таксите, които инвеститорите са платили по процедурите до този момент.

Все още няма изчисления колко пари ще трябва да бъдат върнати на предприемачите. Променят се и параметрите, свързани със строителството в зона А, която е на 100 м от морския бряг. Например плътността на застрояване намалява от 20% на 10 на сто, височината трябва да е до 6 м, а не както е сега - до 7,5 м. За тези текстове има двегодишен отлагателен срок.

„Колкото и малка да е тази промяна, тя се отнася до всички проекти, които са в изпълнение. Даваме този срок, за да могат поне започнатите проекти да бъдат завършени по начина, по който са одобрени”, коментира председателят на комисията по регионална политика Любен Татарски. С новите текстове се гарантира още свободният и безплатен пешеходен достъп на хората до плажовете.

Предвижда се възможността да се дават концесии за изграждане на изкуствени плажовеТова ще се прави, ако съществуващите ивици са недостатъчни или изобщо няма такива. Идеята е да може да се създават нови плажове или да се разширяват старите чрез отвоюване на територия от морето, става ясно от проекта. Процедурите за отдаване на концесия на ивиците също значително се съкращават. Целият процес по намиране на стопанин на плажовете ще трае около 4-5 месеца, а не 10, както е в момента.

„Необходимо е по-бързо провеждане на процедурите, водещо до своевременни приходи от концесионни възнаграждения в държавния бюджет”, мотивират се вносителите от Министерския съвет. С промените в закона се въвеждат и нови изисквания към тези части от плажовете, които хората могат да ползват напълно свободно. В момента разпоредбите задължават концесионерите да осигурят не по-малко от 50% от плажната площ, за да могат гражданите да слагат там хавлиите и чадърите си. Едва сега обаче се разписва на какви изисквания трябва да отговарят тези територии. Те трябва да имат еднакво добри условия за достъп до морето с площите, върху които стопанинът на плажа е разположил чадъри и шезлонги за ползване срещу заплащане. Освен това свободните зони трябва да се обозначават на морския плаж и на указателни табели.

Прочетено: 1787