Рискуваме да загубим едно поколение. Една от най-големите заплахи за Европейския съюз е, че хората напълно губят доверие в способността на ЕС да решава проблемите им. И ако по-младите поколения губят доверие, тогава в моите очи ЕС е в реална заплаха, казва председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Според данни от миналата седмица 57% от гърците между 15 и 24 години са безработни. Подобна е и картината в Испания, където някои 30-годишни висшисти все още никога не са работили. Лидерите на ЕС ще обсъдят проблема на среща на 14 и 15 март, като има планове да се създаде т.нар.младежка гаранция

С нея на всички младежи на възраст до 25 години ще се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за обучение или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили образование или са останали безработни.

Плановете са част от инициатива на стойност 6 милиарда евро за справяне с младежката безработица в най-засегнатите от кризата европейски региони.Ние сме световни шампиони по съкращения, но имаме малкоидеи за стимулирането на растежа

През последните 40 години растящите приходи в страни като Испания, Гърция, Португалия и Италия позволиха на семействата от средната класа да инвестират повече в образование, очаквайки, че децата им ще имат по-добри възможности. Вместо това обаче в резултат от банковата и дълговата криза тези перспективи никога не се сбъднаха за милиони млади хора, пише агенцията."Гърция, Испания и Италия може би разполагат с най-добре образованите поколения, които някога са имали.

Техните родители са инвестирали много пари в образованието на децата си, всичко, което са направили, е било правилно. И сега, когато са готови да работят, обществото казва "Няма място за вас". Създаваме изгубено поколение", каза Шулц.Попитан как би решил въпроса, Шулц отговори, че от части става въпрос за съкращения в бюрокрацията и предоставяне на пари директно там, където са необходими.Той даде пример с Гърция и инвестициите в слънчева енергия. Ако се следват традиционните методи, решението се взема в Брюксел, парите се отпускат от някъде другаде, изготвя се инвестиционна програма, парите се разпределят на централното правителство в Атина, след това отива в няколко министерства и накрая стига до местните и регионалните власти, които инвестират.

Според мен директните връзки между ЕС и регионалните и местни власти са по-необходими отвсякога, допълва председателят на Европарламента.

Прочетено: 2272