вж. ВИДЕО 

Европейският съюз (ЕС) прие директива за отпускането на пари от държавните институции към частни фирми. Плащането вече ще трябва да става до месец след сключването на договор, а при извънредни обстоятелства - до два месеца. У нас промените в търговския закон бяха извършени в края на февруари.

България не само има нужда от подобно законодателство, а има болезнена нужда от него. Проблемът е, че забавените плащания от страна на държавата водят до трупане на дългове за фирмите. Досега разплащането на държавните институции се бавеше и са натрупани колосални дългове между предприятията. Тази задлъжнялост е голямо препятствие пред икономиката - фирмите не разполагат с достатъчно средства, много от тях са в несъстоятелност, или трябва да взимат кредити, за да оцелеят, съкращават се служители и така се нанася удар на покупателната способност и заетостта.

Всичко тръгва от забавянето на плащанията от държавата, които са малки на фона на междуфирмените задължения, но по ефекта на снежната топка, те прерастват в огромен проблем за икономиката. Новата директива гарантира, че в бъдеще тези плащания няма да се бавят с месеци. Особено важен елемент е, че за държавните институции този срок ще е абсолютно задължителен, тъй като фирмите не могат да запорират банковите сметки на институциите при забавяне.

Държавата затяга колана и не отпуска нужните средства за изплащане на обществени поръчки или за връщане на ДДС на фирмите, оттам те нямат достатъчно пари да платят на подизпълнители и партньори и съответно всички плащат по-малко данъци. Оттам и държавата разполага с по-малко финанси и всичко започва отначало.

Бизнесът смята, че директивата е едно добро начало, но не е достатъчна сама по себе си. Има неуредици и в закона за обществените поръчки, а и както е известно - в ефективността на институциите.
 

Прочетено: 1953