Назначаването на служебно правителство и финансов министър понижи застраховката срещу фалит на България до 110 базисни пункта. 
Това означава, че капиталовите пазари са оценили, че рисковете за неблагоприятно развитие на страната след оставката на кабинета на Бойко Борисов и уличните протести, са спаднали.

Около 20 февруари цените на застраховките срещу фалит на България, по данни на "Блумбърг" скочиха. Котировките на т.нар. CDS-и се покачиха с 12,417 до 131,667 пункта. 
CDS отчитат премията по застраховката срещу неплатежоспособност на държавите като издатели на дългови книжа.

Най-ниските си равнища CDS достигнаха през януари 2013 г., когато България направи плащания по външния дълг за близо 900 млн. евро, включително главница и лихви.
Застраховките срещу фалит на държавата са важен индикатор, който мери оценката на риска, която дава всеки потенциален чужд инвеститор.

При поскъпване на CDS инвеститорите имат основание да поискат по-високи лихви при отпускане на финансиране за съответната държава. Това оскъпява и финансовия ресурс отвън, който ползват банките, за да го предоставят под формата на кредити у нас. 
Междувременно вчера професор Стив Ханке определи избора на новия финансов министър Калин Христов като отличен. Основният му аргумент е, че той го познава като експерт и горещ привърженик на валутния борд. Проф. Ханке критикува и атаките срещу борда, които тръгнаха отново около оставката на бившия финансов министър Симеон Дянков.

"На финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без борд", категоричен е Ханке. Той повтори предупрежденията си, които наскоро отправи в интервю за "24 часа", че отказ от борда води до повишаване на лихвените проценти и на дефицита, както и излизане от контроол на правителствените разходи и безработицата.

Прочетено: 2288