Стабилността на банките и рисковият им профил са фактор, към който техните корпоративни клиенти проявяват все по-голяма внимание. Оказва се, че банките ще трябва да бъдат по-прозрачни относно рисковия си профил, тъй като корпорациите искат да знаят какъв е той, но им липсва ключова информация. Причината за това е ниска финансова прозрачност.

Тези изводи са за пазара в глобален мащаб, но са актуални в голяма степен и за България. Изводите в международен аспект са от проучване на Ernst&Young за корпоративното банкиране, което включва данни от главни финансови директори, финансисти и висши финансови ръководители на 20 от най-големите глобални корпорации от девет отрасъла и 11 държави. "Капитал Daily" попита големи компании в България за взаимоотношенията им с обслужващите ги банки тук.

Колко е важно да бъдеш стабилен

Като логично следствие от кризата големите компании проявяват все по-сериозна заинтересованост от стабилността на банките, с които работят, и от рисковите им профили. Това е валидно и за България. Стабилността на банката и нейното състояние са важни както според изпълнителния директор на "Агрополихим" Васил Александров, така и за Емил Райков, изпълнителен директор на "Агрия груп холдинг". От първостепенно значение да работи с първокласни банки е и за голяма компания от сектор метали, която пожела името й да не се назовава.

Рисковият профил на банките тук, тяхната ликвидност и капитал се оказват фактори за техните големи клиенти. Все пак Васил Александров отчита факта и че всяка институция се стреми да покаже документално добри резултати и че цифрите може да се манипулират. "Запознати сме с отчетите на банките, но не се задълбочаване много в анализ на риска, за което си има централна банка. В световен мащаб тенденцията е към наливане на средства в банките, така че голяма банка с много клиенти няма да бъде оставена да фалира", коментира Александров.

По думите му представа за банка на пазара от нейни потенциални клиенти може да се изгради чрез разговори с други компании за обслужването, разговори със самата банка, анализ на публично достъпни отчети. Емил Райков посочи, че "Агрия" следи рейтингите на банките, а предпочитанието е да са в топ 3 или поне топ 5. От съществено значение е ликвидността, както и съответните лимити за експозиции на кредитния портфейл и правомощия, дадени от банката майка, ако има такава.

Според изследването на Ernst&Young 79% от изпълнителните директори посочват стабилността и финансовите резултати като най-важните критерии за избор и запазване на обслужващите ги банки.

Да се вдигнат завесите

Важни според 69% са позицията и прозрачността по отношение на риска, ликвидността, капиталът и концентрацията на портфейлите на банката, но едва 27% заявяват, че банките им имат желание да споделят тази информация. От Ernst&Young прогнозират, че банките ще трябва да бъдат по-прозрачни относно рисковите си профили. По-малко от половината от анкетираните (43%) са уверени, че техните банки са стабилни и функционират сигурно в рамките на параметрите за риска на техните компании.

"В продължение на години банките оценяват кредитната надеждност на големите корпорации, с които работят, но сега ролите са разменени", коментира Ниъм Прендергаст, съдружник в "Банкови и капиталови пазари" за Европа, Близкия изток, Индия и Африка в Ernst&Young. Това е преобладаващо усещане особено в Европа.

От Ernst&Young посочват, че отношенията между корпорациите и техните банки партньори са ясно повлияни от продължаващата нестабилност на пазарите, макроикономическата и геополитическата несигурност и още един нов фактор, който все още има малко влияние – реформите в банковите регулации на глобално и национално ниво.

На практика компаниите са в състояние на "повишена готовност", следейки отблизо представянето на техните банки партньори и придружаващите ги евентуални рискове за техните собствени организации.

Качество и цена

Огромното болшинство (89%) от анкетираните определят качеството на обслужването като най-важния критерий за избор и продължаване на взаимоотношенията с основните си банки. За компаниите в България оценката в това отношение е по-скоро комплексна - стандарт и качество на обслужване, компетентност и надеждност на съветите за сигурна и икономична финансова операция, облекчен процес при вземане на решения, постоянна и навременна комуникация, бърза реакция, достъпност на служителите, отговарящи за съответната компания.

Цената на ресурса остава фактор, както и обезпечението дори за големите компании в България. Според Васил Александров именно ползването на финансов ресурс от банки в България е предизвикателство, тъй като е скъп. В много случаи компанията ни ползва финансиране от чужди банки, каза още той. По думите на Емил Райков е добре банките да проявяват по-индивидуален подход към клиентите и към специфичните нужди на съответния бизнес.

Според друга компания, пожелала да не бъде цитирана, предизвикателство в работата с банките тук е предлагане на решения по искания, които са извън стандартните.

В глобален мащаб 56% от анкетираните заявяват, че най-голямото предизвикателство в работата с банките е липсата на последователност и качество на услугите в различните географски региони. На второ и трето място са поставени предизвикателствата, свързани съответно с остарелите процеси и системи (35%) и бюрокрацията и липсата на гъвкавост (30%).

Препоръки за банките: Слушайте своите клиенти

Експертите на Ernst&Young са помолили участниците в проучването да дадат препоръки как банките могат да подобрят обслужването и продуктите си, така че да посрещат по-добре нуждите и очакванията на клиентите си. Ето какво казват те:

- Банките трябва да разберат приоритетите и бизнес решенията, които техните клиентите се опитват да управляват – да се опитат да погледнат от тяхната гледна точка.

- Бъдете повече в съзвучие с това, което вашите клиенти казват. Необходимо е банките да предвидят следващия ви ход.

- Винаги слушайте вашите клиенти. Не се опитвайте да налагате решения, които не са уместни за клиента. Толкова повече харесваме една идея, колкото по-приложима е тя.

- Запазете постоянен диалог с вашите клиенти. Бъдете отворени за предложения. Не се притеснявайте за това как тези предложения ще се впишат в съществуващата ви рамка – създайте нова линия, нова рамка.

Прочетено: 1859