Община Брезник е първата в страната, която ще интегрира междуградска автобусна линия, в която ще се движат само електрически автобуси. Инициативата предвижда новата "зелена линия" да обслужва маршрута град Брезник - Божурище - София и в двете посоки.

Това стана възможно, след като Община Брезник и Индустриален клъстер „Електромобили" (ИКЕМ) парафираха споразумение за сътрудничество в сферата на електрическата мобилност.

„В процеса на реализация на този амбициозен проект ще се създаде полезен модел, който да бъде разпространен и в останалите общини, с които ИКЕМ има подписани споразумения за партньорство", уточняват от организацията.

Предвижда се по тази линия да се движат екоавтобуси на китайската компания „BYD"(Build Your Dreams), която откри свое производство именно в град Брезник. В момента първата тестова бройка още преминава проверки в Холандия, където се намира европейският офис на базираната в Шънджън компания.

Друга стъпка в сътрудничеството между общината и клъстера се очертава да бъде подготовката на проект по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Целта е да се създаде специализирана лаборатория на територията на Булминерал, в която да се изпитват технологичните параметри на електромобили и други ЕПС.

Двете страни ще си сътрудничат и при изготвянето на модел за „Зелена община", който да развива електрическата мобилност. От клъстера са предложили на местните власти и прилагането на бизнес модел за развитие на общинската администрация.

Клъстерът стартира и изграждане на национална мрежа от зарядна инфраструктура и дистрибутори.

Споразумението бе гласувано единодушно от общинския съвет на гр. Брезник и бе подписано от кмета на общината, г-н Васил Узунов и Илия Левков, председател на управителния съвет на клъстер електромобили.

Миналият месец от ИКЕМ съобщиха, че са сключили и сътрудничество с варненската компания "Булминерал". Тя пък от своя страна стартира съвместното дружество с китайската компания BYD (Build Your Dreams), която е световен лидер в производствто на електрически автомобили и електрически автобуси.

Прочетено: 3769