Услуги в пакет, които съответстват на "епизодите на живота", планира да въведе държавната администрация. Те са част от базисния модел за комплексното административно обслужване, публикуван за обществено обсъждане. Пакетът "епизоди от живота" е свързан с изваждането на документи при покупка на жилище, регистрация на фирма, раждане, смърт, брак, развод и т.н. Идеята е хората да не се редят на опашки в различни институции, за да се сдобият с даден документ или разрешително. Пример за това е получаването на лична карта, при което е нужно общината и МВР да могат "да си говорят", за да не се налага човекът да се разкарва. Когато лична карта се вади за първи път, би трябвало МВР служебно да изиска копие на акта за раждане, а не това да се прави от самото лице.

Част от останалите мерки в документа предвиждат администрацията да не иска документи, които вече са били подадени веднъж от гражданина или фирмата, както и такива, която може да издири и сама по служебен път. За това се говори от години, но към момента не е направено почти нищо. Фирмите например и сега продължават да подават годишните си отчети едновременно към Националната агенция за приходите и към Националния статистически институт.

Една от последните класации на Световната банка - Doing business, показа, че започването на бизнес у нас изисква 4 процедури и отнема около 18 дни. В България е трудно да се регистрира собственост, да се уреди несъстоятелност или да се извади разрешение за строеж, сочи още анализът. За да построиш един склад, са нужни 23 процедури и разрешителни, а тичането по гишета отнема 4 месеца. При показателя "свързване с електричество" положението е още по-зле. За да се пусне ток за един завод, трябва да се мине през 6 процедури, които отнемат средно 130 дни - т.е. над 4 месеца, и то при перфектна работа на администрацията.

Един от основните проблеми пред облекчаването на процедурите продължава да бъде липсата на работещо електронно управление. Причината е, че държавните институции все още не могат да разменят информация помежду си онлайн.

В момента липсва успешно работещ модел за обслужване на "едно гише". В същото време много администрации отчитат, че работят на този принцип (85%), но услугите са все още на "базово" или "развиващо се" ниво. Наред с това около 30% от ведомствата у нас твърдят, че предлагат електронни услуги, но всъщност повечето от тях представляват само предоставяне на информация и електронни форми на документи. Изключително малък процент са услугите, които предоставят възможност за електронна обработка на документи или за извършване на транзакции по електронен път (около 5%). Това е една от причините от гражданите да се изисква информация, която вече е налична в архивите на чиновниците.

НОУ-ХАУ

В базисния модел за административно обслужване са посочени примери от 7 държави, в които е-обслужването и подаването и получаването на документи на едно гише не е екзотика, а традиция. Разгледана е практиката в Чехия, Великобритания, Австрия, Холандия, Естония, Словения, Дания. За въвеждането на облекчените правила у нас обаче в документа не са посочени конкретни срокове. Единствено са описани предизвикателствата - липса на пари, неработещо електронно управление и др.

Прочетено: 2733