Европейските банки, които през последните пет години усилено акумулираха големи парични запаси в централните банки, сега започнаха да усвояват натрупаните резерви. Това е ясен знак за подобряване на икономическите условия, а оттам и желанието на банките отново да поемат риск въпреки финансовата криза на континента.

Паричните средства, които редица големи банки в Европа бяха заделили при централните банки в края на 2010 г. нараснаха от 765 млрд. долара до 1,42 трлн. долара през месец септември 2012 г. Това показва анализ на Wall Street Journal, базиран на финансовите отчети на банките.

След този бум паричните запаси на 12 банки спаднаха с 19% до 1,15 трлн. долара в края на март тази година. Това е най-ниското ниво за близо две години.

Започналото усвояване на резервите се възприема като знак за излизане от капана на кризата. А и несъмнено като сигнал за банкерите и инвеститорите, които все още са притеснени за състоянието и стабилността на банките и финансовата система като цяло.

Струпването на парични средства задоволи изискванията на регулаторните органи. По този начин банките съумяха да запазят високите си нива на ликвидност с цел предпазване от последиците от финансовата криза. Това сви желанието на банките да поемат прекомерен риск. Тенденцията заля европейските банки по време на кризата, което отчасти се обяснява с притесненията им за сигурността на техните активи. А съхранението на излишните средства в централните банки не носи никакъв риск.

Директорите на банките казват, че европейската финансова система вече изплува от опасната зона, а инвеститорите също искат бързо увеличение на печалбите. Банките теглят паричните си средства от сметките им при централната банка, защото депозитите там не носят лихва. Въпреки това директорите казват, че те инвестират в малко по-рискови и по-изгодни активи, включително и в ценни книжа, емитирани от правителствата и другите банки.

„Наблюдава се тенденцията към изтегляне на депозитите от централните банки. А това означава, че банките търсят доходност“, това казва Алесандро Рокати, старши вицепрезидент на Moody's Investor Service в Лондон. „Пазарите ще разберат, че е по-безопасно да притежаваш средства в наличност отколкото ценни книжа“. Той допълни, че проявената тенденция може да е здравословна за банките и знак, че отново са готови да изиграят главната си роля за осигуряване на достъпно финансиране.

Някои директори споделят, че са изненадани от темпото, с което банките усвояват депозитите си при централната банка и ги инвестират в по-доходоносни активи. Десет от 12-те банки в анализа на Wall Street Journal пресметливо са намалили депозираните средства в сравнение с пиковия им период миналата година.

В края на март френската Societe Genereale оповести за държани 53 млрд. евро., като регистрира спад от първоначалните 68 млрд. евро преди три месеца и върхът от 81 млрд. евро през септември миналата година. Все пак това е двойно в сравнение с резервите в размер на 24 млрд. евро, държани преди две години. Според други данни депозитите на Societe Generale в централните банки са възлизали на 64 млрд. евро, което е спад с 18% в сравнение с техния връх миналата година.

Усвояването в някои банки идва в отговор на започналото изплащане на спасителните заеми в размер на 1 млрд. евро, които ЕЦБ им отпусна в края на 2011 г. и началото на 2012 г. Много банки отново депозираха тези средства в ЕЦБ и други централни банки вместо да кредитират бизнеса, физическите лица или пък други банки с тях. Сега те използват този излишък, за да изплатят заемите си към ЕЦБ.

Други банки пък просто желаят да намерят пазари с висока доходност, на които да инвестират парите си вместо да ги съхраняват на депозит в централната банка и да не получават лихва за това. Някои, като Barclays например, пренасочиха средствата си към свръхликвидни правителствени облигации с присъден висок рейтинг. През март Barclays оповестиха резерви в размер на 72 млрд. лири, което е намаление с 45% в сравнение с нивото им от миналата година.

Директорите споделят още, че редица банки използват излишните средства, за да закупят гарантирани ценни книжа, емитирани от близки до тях банки. Тези ценни книжа, които са обезпечени с ипотеки и други активи, дойдоха на мода като основен източник за финансиране на много от европейските банки през последната година.

Банките обменят активи, които да послужат като обезпечение на заемите, отпуснати от централните банки. Това им осигурява стабилна опора в случай, че пазарите отново бъдат изложени на резки колебания.

Английската Royal Bank of Scotland и френската Credit Agricole продължиха да трупат резерви. Royal Bank of Scotland, в която правителството на Великобритания има 81% дял, в края на март има резерви в размер на 87 млрд. лири. Credit Agricole има 48 млрд. евро. Това е най-голямото количество и за двете банки от 2010 г. насам. Запознати със стратегиите на банките споделиха, че увеличението на паричните средства се дължи главно на усилията на банките за преструктуриране. Банките трупат кеш чрез продажбата на предприятия и активи, придобити в периода преди кризата.

Прочетено: 2183