България достигна дъното на влиятелна световна класация по конкурентоспособност. Страната ни е на 57 място от общо 60 държави, като след нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела, съобщи на пресконференция днес Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.
Годишникът се изготвя от Института за развитие на управлението, Швейцария, а страната ни участва в него от 2006 г. насам. За 2013 г. България е на 57-мо място от общо 60 държави, като след нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела.


Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, тази година се изкачват на съответно 54 и 49 място.


България не се възползва пълноценно от благоприятната конюнктура на икономически растеж до 2008 г., за да разреши свои дългосрочни проблеми и в годините на криза те се задълбочиха, смята анализаторът.


Според него вече са свършили лесните лекарства за икономиката ни като например намаляване на данъци, защото данъчната ни система е дотолкова опростена, че престава да създава стимули. Отсега нататък бизнесът иска предвидимост, намаляване на административната тежест, добави Стефанов.


Отличниците в класацията са САЩ, Швейцария, както и Хонг Конг, а сред най-добре представящите се икономики в Европа са още Швеция и Германия.


"Губещите" са Великобритания, Франция, страните от Южна Европа, коментира Цанов. За България показателите, които имат положително развитие, са намаляването на бюджетния дефицит, ниската инфлация, ръстът на български инвестиции в чужбина, а отрицателните тенденции са ръст на безработицата, социалното разслоение и по-ниския растеж на БВП от очакваното, посочи Мартин Цанов, икономист от Центъра за изследване на демокрацията.
Основно предимство на българската икономика остават ниските цени и данъци, но недостатъци са застаряването на населението, корупцията, усещането сред анкетираните представители на бизнеса за липса на справедливост.


 

Прочетено: 2375