Малките и средните предприятия са толкова многобройни и разнопосочни, че образът им е мъгляв. Има една част обаче, която произвежда, и то разработва собствени идеи. Точно за такава група от седем български фирми с планове за нови инвестиции и продукти за глобалните пазари ще ви разкажем тук. Освен че са местни и експортно ориентирани, общото между тях е, че са избрали за своето разрастване Икономическата зона София – Божурище. За проектите си те получиха през седмицата сертификати клас Б от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

И седемте дружества попадат във високотехнологични сектори - от лазерни технологии, през оптични устройства и термовизьори до промишлени автоматизирани системи и медицинско оборудване. Продукцията им е основно за износ, като повечето от тях правят над 80% от продажбите си в чужбина. Общата стойност на седемте инвестиции е 10.63 млн. лв., а изпълнението им ще създаде 56 нови работни места.

Фирмите ще бъдат част от един общ център, който ще спомогне за практическото обучение на млади хора. Те са сред десетте компании, подписали наскоро меморандум за сътрудничество със Софийския и Техническия университет за организиране на стажове за над 680 студенти. Поредната инициатива за партньорство между бизнеса и образованието ще даде възможност на младежите да продължат развитието си в новия технологичен парк и ще ги подготви за реалните нужди на пазара.

Проектите им ще заселят и най-голямата проектоиндустриална зона в Божурище, която държавата планира вече четири години. Само преди седмици германският производител на климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) избра мястото за новия си завод за авточасти, в който първоначално ще бъдат вложени 42.5 млн. лв.

Явно в зоната в Божурище ще има и български минииндустриален квартал. Подкрепата на държавата, тъй като проектите са малки, ще бъде не финансова, а административна. Ефектът обаче ще е, че седем иновативни проекта ще се случат. А успехът на новите български иноватори може да зарази и още предприемачи.

Усилвател за световен лидер от България

Проектът на "Ацом" е за производство на усилватели и военна техника и е на стойност 2 млн. лв. В базата в Божурище ще се произвеждат електронни и оптични продукти за усилватели. "Идеята е да разширим производството с нови продукти, а не да преместваме базата си", уточни Лидия Василева, която заедно със съпруга си Васил Василев е собственик и управител на компанията. В момента производствените мощности на фирмата са разположени на терена на бившия електрокаров завод "Балканкар 6-ти септември". "Ацом" е създадена преди 25 години и работи основно за износ – над 70% от продукцията се продава в чужбина. Компанията изнася изделията си в десетки страни, включително в технологични лидери като Германия, Япония и САЩ.

Продуктите на фирмата са на водещите места в световните класации за този род изделия и се предпочитат от професионалисти и радиолюбители. Това я прави един от лидерите на световния пазар на усилватели. Затова компанията може да си позволи да продава на доста по-високи цени от тези на конкурентите й от САЩ и Япония и при добра норма на печалба. Строителството на новите помещения се планира да отнеме около две години, след като приключи изграждането на инфраструктурата в икономическата зона.

За птичките и перките

Другият сертифициран проект също има световно приложение и е нагледен пример за иновация: "Волаком" ще инвестира 1.9 млн. лв. и ще открие 10 работни места за въвеждането в производство на разработената от нея система за безопасност от летящи птици и прилепи. Иновацията включва детекцията на птиците с термовизионни камери, разпознаване с програми, използвани при военните роботи, фокусиране на звуковата вълна към прелитащото ято със специални трансдусери и усилването й с акустични усилватели, които да ги отблъснат от обектите. Системата има приложение на летища, където помага да се предотвратят сблъсъците на самолети с птици, както и във ветропарковете.

Цялата система е базирана изцяло върху български компоненти, като усилвателите ще са от вече описания проект на "Ацом" (Васил Василев е съакционер във "Волаком"), а други детайли ще са от "Оптикс" (виж по-долу).

"Волаком" вече има патент да обслужва 154 страни. Проектът предизвика интерес сред голям брой летища в Азия и в момента фирмата е пред сключване на договор за обслужване на Narita Airport  в Токио, Япония, а това лято се очаква да стартират тестове на летище JFK в Ню Йорк. Системата ще бъде приложена също от най-големия собственик на ветропаркове в света NextEra, който по думите на изпълнителния директор на "Волаком" Кирил Петков преди три години е бил глобен с 40 млн. долара за това, че вятърните перки на компанията са убили 230 морски орли в Калифорния. След стартиране на производството "Волаком" ще предлага системата на клиенти в САЩ и Западна Европа, Канада и Турция. Продукцията ще е 100% за износ.

Лабораторията на клъстъра

"Арк метрология" ще предлага в зоната в Божурище високотехнологични услуги в измервателната техника. Компанията ще инвестира 1 млн. лв. в изграждането на сертифицирана лаборатория, която ще обслужва клъстъра и ще предоставя услуги на фирми от Балканския полуостров.


"Услугите ни са насочени към фирми, които се занимават с машиностроене и металообработка. В лабораторията ще се измерва дали произведените от тях машини отговарят на заложените изисквания и стандарти", обясни управителят на фирмата Димитър Димитров. "Арк метрология" се занимава с консултации и внос на измервателни машини, участва в разработването на софтуер и организира обучение на кадрите. В момента е в процес на преместване на демонстрационния си център. "Сертификатът ще ни даде предимство при участието в конкурса за избор на фирми, които да разположат производствата си в индустриалния парк", каза Димитров. 

Пестеливите машини

Компанията за производство на машини за стиропорни продукти "Иновас" ще разшири производството си с инвестиция за 1.7 млн. лв. в икономическата зона в Божурище. В новата база ще бъдат разкрити 10 нови работни места. Екипът на "Иновас" започва да разработва първата си машина през 1999 г., като целта е да се постигне максимално ниска консумация на енергия. Две години по-късно прототипът е готов, а резултатът е постигнат – машината работи с десет пъти по-малко пара, отколкото продаваните на пазара.

Самата компания е създадена през 2006 г., а през годините са направени редица подобрения, така че днес продуктите й са без аналог в България. Производството включва машини и линии за производство на чаши и купи от стиропор, които се отличават с изключително ниска консумация на енергия, въздух и вода – в пъти по-малко, отколкото другите подобни машини на пазара. Това значително понижава разходите за производство на стиропорените продукти. Освен досегашните пазари в България и Турция фирмата вече има клиенти в Азия и Латинска Америка – Венецуела, Бразилия, Чили и Аржентина, където потреблението на стиропорени чаши е голямо.

София на мушката

Производителят на оптико-електронни изделия за военни и граждански цели "Оптикс" ще направи най-голямата инвестиция от сертифицираните седем компании. Дружеството планира да вложи 2.7 млн. лв. и да разкрие 14 работни места в новата си база в Божурище, където ще организира производство на оптични уреди и елементи и фотографска зона. Компанията има три производствени площадки в района на Панагюрище, където работят над 450 души, а с новия си проект ще започне работа и в София.

"Оптикс" е създадена през 1998 г. В предприятието се прави всичко - от проектиране и развойна дейност до изготвяне на прототип и последващо серийно производство. Компанията е лидер в термооптиката за ловджийски нощни уреди. Тя е единственото предприятие в България, което разработва и произвежда цялата гама специална оптика за нуждите на армията и полицията - от очила и бинокли за нощно виждане до лазерни системи за контрол и наблюдение. От 2004 г. в Панагюрище работи и джойнт венчър за производство на медицински уреди и системи за ендоскопия с участието на "Оптикс" и германска фирма. Печелила е три приза "Иновативно предприятие на годината". Около 90% от продукцията е предназначена за износ към Западна Европа и САЩ. На последното изложение в Лас Вегас изделията на фирмата предизвикаха фурор.

Лазарен завод

"Неона" ще изгради нов завод за лазерни машини за рязане на метал. Проектът е на стойност 685 хил. лв. и включва разкриването на 12 нови работни места. "Това е иновативен продукт, какъвто няма в света", каза управителят на дружеството Росен Русев. Компанията е основана през 1994 г., като дейността й до момента обхваща изработка на разнообразни артикули чрез лазерно рязане, гравиране и маркиране, производство, търговия и внедряване на лазерни машини и изработка на печати. През 2011 г. "Неона" започна разработка на модели лазерни машини за рязане на метали, базираща се на собствена високотехнологична иновативна идея. Направените пазарни проучвания показват огромен интерес и надхвърлят многократно първоначалните очаквания, като за кратко време се реализират няколко прототипа.

В момента компанията преориентира ресурсите и дейността си към започване на серийно производство на лазерните машини, които ще се правят в Божурище. Инвестицията включва купуване на право на строеж, изграждане на сграда с площ около 1200 кв.м с възможност за бъдещо разширение до 2400 кв.м, контролноизмервателно и производствено оборудване и ще бъде реализирана през следващите три години. Основният пазар на дружеството е САЩ.

Още мощности за медицинско оборудване

Софийската компания "Амет" ще увеличи производството си на медицински и зъболекарски инструменти и средства. Проектът е на стойност 645 хил. лв. и ще доведе до разкриването на 10 работни места. Инвестицията включва купуване право на строеж, изграждане на сграда със  застроена площ около 1200 кв.м. Целта е разширяване на съществуващото предприятие и диверсификация на производството с добавяне на нови продукти.

Компанията е правоприемник на "Берхтолд България", която е създадена през 1995 г. като смесено предприятие със съдружници германската Berhtold GmbH&Co и български физически лица. През 2006 г. чуждестранният партньор продава своите дялове на българските съдружници и фирмата се преименува на "Амет". Основният й предмет на дейност е разработка, производство и реализация на електронни и механични компоненти и продукти за медицинско оборудване.

Продукцията й включва микропроцесорни апарати за високочестотна електрохирургия, модули и компоненти за вграждане в медицинската електроника, микропроцесорни управления за операционни маси и сауни и други. Продуктите на фирмата имат най-голямо приложение в Германия.

Прочетено: 5825