Цената на електрическата енергия е по-висока отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова на открито заседание във вторник. Тя посочи, че тези формули за изчисляване на цените се оформят от министерството.

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост. Тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон, каза още Евгения Харитонова. Относно становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия, тя отбеляза, че това касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката, каза Харитонова и призова въпросите за становището на КЗК да бъдат зададени към министерството.


Промяната на регулаторния период се отнася само за цената на електрическата енергия, но това не и за другите енергийни източници, добави още Харитонова. Специално за топлофикациите се опитваме да променим категорично модела на ценообразуване, защото се оказва, че както нещата са сега, не се отразява драстичното изменение на регулирания пазар. „Това налага да се правят сметки за свободния пазар. Реално от 1 юни това, което е присъединено на средно напрежение, трябва да излезе на пазара, каза още Харитонова.
По думите й Министерски съвет трябва да предостави много по-големи финансови и човешки ресурси, за да се привлекат добри експерти в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Напълно съм съгласна с критиките и бележките на Европейската комисия. Това беше отразено и в доклада на Световната банка, каза Харитонова. Други регулатори имат много по-големи възможности, отколкото комисията. За да привлечеш добри експерти при наличието на енергийните дружества, при които заплатите са доста по-високи, трябва да предложиш нещо, каза тя.


С предложение на ЕСО в няколко района се дава възможност за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса, но за вятърни и слънчеви няма да има свободни мощности в цяла България, посочи Харитонова. Възможността е за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса за малки мощности до 1 мегават, каза още тя, като допълни, че става дума за 10 мегавата общо за страната.
Цените на фотоволтаиците ще бъдат намалени от 1 юли. Има подписани договори и се изграждат в момента фотоволтаични паркове.

Тези цени ще се определят, когато вече парковете имат Акт 16, разрешение за ползване. Ако бъде променен законът, новите цени ще важат и за вече присъединените мощности, но към момента ще важат само за новоприсъединените, обясни Харитонова.

Прочетено: 1271