Социалисти предлагат лихвите по депозити до 1000 лв. да не се облагат, правителството е скептично към идеята
 
Не е ясно дали правителството ще подкрепи идеята на депутати депозитите до 1000 лева да се освободят от облагане с данък върху лихвите. Това научи "Капитал Daily" от свои източници в законодателната и изпълнителната власт.
 
Причината е, че кабинетът оценява изпълнението на бюджет 2013 като проблемно в сегашния вид, а въвеждането на необлагаем минимум ще доведе до допълнителен спад на приходите. Очакванията за следващата година пък са да има допълнителни искания за повече разходи в бюджета.
 
"Не може промяната в облагането на доходите от лихвите да се разглежда самостоятелно и на парче. Тя трябва да е част от общата визия за данъчната политика и да е съобразена с ангажиментите на държавата и разходите, които се планират в бюджета за следващата година", коментира представител на правителството, пожелал анонимност.
 
Идеята
 
В момента се дължи 10% данък само върху лихвите, получени като доход по срочни депозити на физически лица. Срещу отмяна на този данък обаче се обяви в предизборната си кампания Социалистическата партия.
 
"Ние обещахме данъкът върху лихвите да се отмени. Той така или иначе не се събира по план, след като банките предложиха безсрочни влогове също с висока лихва. За това може да се помисли за въвеждане на необлагаем праг от първите 1000 лева, така че да се защитят лицата с малки спестявания", каза депутатът от БСП Георги Кадиев.
 
Причината е, че това са спестявания, които не представляват форма на богатство, а по-скоро резерв на домакинствата срещу несигурната икономическа среда. Като аргумент социалистите изтъкват, че близо 70% от депозитите на физически лица в банките са в размер до 5000 лв.
 
Това обаче е и основният контрааргумент на правителството да не бърза с подкрепата си за тази идея. Само за първите два месеца на годината (заради начина, по който данъкът се събира, данни има към края на март) от облагане на лихвите са събрани 22 млн. лв., като за цялата година се прогнозира той да осигури около 130 млн. лв. приходи. Най-песимистичната оценка пък е за 80 - 90 млн. лв. Ако се въведе необлагаем минимум, е много вероятно постъпленията от този данък да спаднат рязко, а това допълнително ще влоши изпълнението на бюджета.
 
Трудна за администриране
 
Експерти предупредиха, че ако парламентът прокара необлагаем минимум, администрирането на данъка върху лихвения доход ще се затрудни и оскъпи. Причината е, че в момента банките сами удържат данъка и го превеждат към бюджета, отделно адаптирането на софтуерните им системи е отнело време. Освен това, ако се въведе необлагаем минимум, на практика всеки ще може да раздроби своите вложения на няколко малки депозити, така че те да не се облагат. На българския пазар има 30 банки, което означава, че човек лесно може да избегне данъчно облагане дори и да има 30 хил. лв. по 30 различни депозита.
 
"В момента банките превеждат обща сума на удържания данък върху лихвите, които са платили на клиентите си. Те не казват нито колко са удържали от отделния клиент, нито какви средства има той.
 
Ако човек реши да разпредели спестяванията си на малки депозити в различни институции, банковата тайна ще пази клиентите и държавата няма да може да следи дали те укриват лихвени доходи от облагане. Противното означава да се разкрива банковата тайна, а това е неприемливо", коментира Владислав Горанов, който бе заместник-министър на финансите в правителството на ГЕРБ.
 
Експерти по данъчна политика също коментираха, че ще е трудно държавата да задължи физическите лица да декларират банковите си сметки и наличностите по тях в специално ново приложение към данъчните декларации.
 
Представител на банковия сектор, който пожела анонимност заяви, че данъкът върху лихвите продължава да се размахва за отвличане на внимание от сериозните проблеми на обществото. Той не носи загуби на банките и е лесен за събиране, но осигурява под 1% от общите приходи на държавата, което е пренебрежимо малък въпрос, за да му се отдава толкова медийно внимание. Необлагането на първите 1000 лева пък ще спести на някои хора максимум 5 лева, което също е смешна сума, за да се обсъжда", каза той.

Прочетено: 2009