Господин Данев, БСК вече заяви, че е за предсрочни избори през 2014 г. заедно с изборите за Европарламент. А дотогава кабинетът на Орешарски да работи. Няма ли обаче това да демотивира правителството и депутатите през тази една година?


В момента депутатите и правителството работят под натиска на протеста. Поведението им е на хора в паника и в много от решенията няма икономически разум, което е опасно за бизнеса. Партиите са изтикани в ъгъла, като се съобразяват с гражданите. Потушаването на протеста не става с популистки, а с дългосрочни, интелигентни икономически и социални решения. Затова в БСК смятаме, че не трябва да се бърза. Когато искаме да сменим Орешарски, трябва да предложим друга личност. Защото сега на България трябват личности. Хората навън също трябва да понесат отговорността за това, което става в страната. Отделно от това сегашният политически модел трябва да бъде подменен, защото е порочен и патологично деформиран.  

Как да стане тази промяна?  


С нови избори и с нов Избирателен кодекс. Какъв да бъде този кодекс, ще се реши в рамките на тази една година. Идеите в обществото трябва да узреят. Специално за предсрочните избори БСК настоява да се забрани на партиите да номинират кандидати за депутати. В следващото Народно събрание трябва да влязат депутати, избрани изцяло мажоритарно. Те трябва да са личности, които носят отговорност за действията си, а не се превръщат в маши на партийните централи. И ако не се справят - да бъдат отзовавани.


Какво искате най-вече да свърши този кабинет за тази една година работа?


Искаме да излезе с пътна карта за това какво ще направи в различните сфери на живота на хората, като си постави ясни цели, реалистични срокове, индикатори как да се измери ефектът от изпълнението на целите - както е в бизнеса. Например, когато се дава 1,3 млрд. лв. за опазването на нацията и сигурността на хората, да се посочи прогноза с колко ще се намали битовата престъпност до 3 години, с колко ще се намалят пътните произшествия, например.


 Защо смятате, че решението за намаляване цената на тока е популистко?


Най-скъпият ток в цял свят е този, който стига до домакинствата - поради разклонената мрежа, ниското напрежение, спорадичното потребление. В България най-ниската цена е тази на битовия ток. Някой го субсидира. Кой?  Предприемачите. Затова бизнесът става неконкурентен, увеличава цената на продукцията си, която се плаща отново от хората. Това е порочно. Друг е въпросът, че доходите не са високи, за да могат българите да посрещнат нормалната цена на тока. Непрекъснато има политически решения в енергетиката, което прави системата тотално изкривена.


 Какво трябва да е решението в енергетиката?


Компенсаторни механизми за социално слабите, които не могат да си плащат тока, и пазарни методи за управление на енергетиката. Трябва да се санират грешните политически решения, които взеха правителствата на Костов и Борисов. Трябва да се преразгледат договорите със "скъпите" централи, в това число вятърните и соларните, като се намали цената на тока, който изкупува държавата. Ако това не се случи, трябва да се пристъпи към изкупуването им, а след това да се препродадат на бизнеса при нови ценови условия на тяхното производство.


В тази несигурна обстановка как се развива бизнесът изобщо?


Тепърва ще излизат скелетите в икономиката. Почти няма сектор без напрежение. Наблюдаваме кумулативното влияние на няколко кризи - политическата, моралната и икономическата. А това води страната ни към национална катастрофа.
 

Прочетено: 2230