Търговският баланс на еврозоната е на излишък с 15,2 млрд. евро през май, което представлява нарастване от над два пъти спрямо същия период на миналата година,когато излишък е бил за 6,6 млрд. евро. Месец реди това, през април е отчетен излишък от 14,1 млрд. евро. Това показват публикуваните днес данни на европейската статистическа служба Евростат.

Може да се приеме, че нарастването е постигното с мерки за задържане на вноса, тъй като той е намалял с 2,2% през май, а на годишна база спадът е още по-голям - с 6,0%, докато износът на годишна база е без промяна.

Трябва да се има предвид обаче, че на месечна база (май спрямо април 2013 г.) и износът е намалял с 2,3%, като това се случва за втори пореден месец. Това дава основание на повечето анализатори да очакват, че еврозоната вероятно ще остане в рецесия. Освен това беше отчетен и спад на БВП през второто тримесечие, което е седмо поред тримесечие с понижение.

Агенция Routers прави следния паралел. Високата безработица в региона, слабият растеж на заплащането на труда и продължаващото съкращаване на държавните разходи бяха в основата на най-продължителната икономическа рецесия от Втората световна война насам, като само повишаващият се износ беше "светъл лъч", който да върне еврозоната по пътя на икономическия растеж. Доста силното понижение на износа за втори пореден месец обаче е негативен сигнал за очакваното икономическо възстановяване на еврозоната през втората половина на годината.

Евростат оповести и окончателните данни за инфлацията в еврозоната през юни. Индексът на потребителски цени (CPI) се повиши през юни с 0,1% на месечна база и отбеляза растеж от 1,6% на годишна база, съвпадайки с предварителните данни и с прогнозите на финансовите пазари. Това представлява известно ускоряване на инфлацията през юни след нейното повишение с 1,4% на годишна база през май. Все още инфлацията в еврозоната остава далеч под т.нар. средносрочен "инфлационен прицел" на ЕЦБ от 2% и това би дало възможност на Централната банка да предприеме допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на слабото икономическо развитие в региона.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) през юни остава без промяна (0,0%) на месечна база и се повиши с 1,2% на годишна база.

 

Прочетено: 2020