Не с 200, а с 286 млн. лв. ще се увеличат разходите на държавата в актуализирания бюджет, обяви финансовият министър Петър Чобанов. Само за една седмица откакто министерството му изготви проекта, той претърпя изменение. Заедно с разходите набъбва и приходната част. Допълнителните постъпления се очакват от продажбата на емисии с парникови газове. Така бюджетният дефицит остава същият като първоначално планирания - 493 млн. лв., или 2% от БВП.

В преходните и заключителни разпоредби на закона се залага специален текст, че постъпленията от продажбата на емисии ще се насочат за финансиране на политики в сферата на енергетиката, но ще има и автоматичен ограничител за дефицита. Той позволява на кабинета да изхарчи за действия в енергийния сектор само толкова средства, колкото реално постъпят от продажбата на парникови емисии. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обаче не присъстваше в залата за пресконференции, където неговият колега Чобанов обявяваше параметрите на актуализацията, за да отговори какви точно политики възнамерява да води с допълнителните пари, които ще получи.

"Провеждаме нова фискална политика на отношенията на държавата с бизнеса, при която задълженията се плащат в срок, и така да се даде пример в останалата част на икономиката. Целта ни е да се нормализира бизнес средата, като част от тези задължения са и задълженията по ДДС, за чието разплащане предприемаме съответните мерки", защити актуализацията Чобанов.

Той повтори и другия основен мотив за поправки в бюджетния закон, като обясни, че фискалната политика по времето на ГЕРБ е задълбочавала кризата и е пречила на икономическото възстановяване.
Министърът обеща с ежемесечните отчети за изпълнението на бюджета да се дава информация и за това как се харчат допълнителните разходи като мярка за публичност. В момента те са вписани в резерва за извънредни разходи, което пък провокира критики, че ще се харчат непрозрачно.

От ГЕРБ отговориха с незабавна пресконференция по темата. Бившият премиер Бойко Борисов обвини кабинета, че ще поеме държавен дълг, за да плати на свързани фирми, и че държавата се тласка към икономическа катастрофа като тази, с която завърши управлението на Жан Виденов. Той заяви, че партията му ще наруши бойкота си на парламентарните заседания и ще влезе в зала специално за дискусиите по бюджетната актуализация, за да коригира инициативите на управляващата коалиция.

"Ще търсим начини как да сведем тази актуализация само до 150 млн. лв., които да отидат за социално слабите, които са най-уязвими", каза още Борисов. Така според него ще се даде ясен сигнал, че обществото е солидарно с най-уязвимите социални групи. Такава мярка си струвало да бъде подкрепена. Той обаче се противопостави категорично на останалите плащания, които кабинетът "Орешарски" обяви, че са за просрочия.

От думите му стана ясно, че вътрешният министър в неговото правителство Цветан Цветанов е искал допълнителни 36 млн. лв. в началото на годината, които са били отказани от Симеон Дянков. Новият министър на финансите Чобанов обаче твърди, че именно с подписа на Цветанов държавата е поръчала екипировка за полицаите, за която не е имало предварително отредено финансиране и сегашното правителство ще трябва да плаща за нея, защото вече е доставена.

ГЕРБ не одобриха и намерението на управляващите да изтеглят външен заем до 1 млрд. лв., като заявиха, че за него всяка година ще се плащат лихви от 50 млн. лв., което е двойно повече от всички социални мерки на новото правителство.

Конкретна критика към намеренията на правителството отправи Владислав Горанов, който заяви, че всички ангажименти, които кабинетът поема през тази година, позволяват бюджет 2013 да се изпълни без прекомерен дефицит само защото актуализацията ще обхване само последните месеци. За следващата година обаче според него бюджетният дефицит ще надхвърли 3% от БВП, ако не се намерят допълнителни приходи, а правителството очевидно не желае да повишава събираемостта.

Прочетено: 1921