Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и главния изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. Държавният глава и представителите на най-големите работодателски организации обмениха мнения по икономическата и политическата ситуация в страната, както и по одобрената от Народното събрание актуализация на Закона за държавния бюджет за 2013 година.

Представителите на работодателите подкрепиха принципната позиция на президента Росен Плевнелиев за необходимостта от диалог за постигането на консенсус по основните задачи пред нацията и за преодоляването на текущата социална и политическа криза.

Пред държавния глава работодателите изразиха загриженост за краткосрочните перспективи пред българската икономика. Бизнесът акцентира върху потребността от ускоряване на част от водещите реформи, включително по отношение на мерките за намаляване на административния натиск върху фирмите. Беше подчертана също така необходимостта от продължаване на усилията за подобряване на средата за бизнеса и за насърчаване на вътрешните инвестиции, които са допълнителен стимул за ръст на икономиката.

Държавният глава се запозна с позициите на работодателите по одобрените от парламента промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Представителите на бизнеса нямат единни виждания по отношение на гласуваните днес изменения и допълнения в най-важния закон на страната. Част от работодателите считат, че е необходимо да започне и дебатът по бюджетната рамка за следващата година, за да бъдат осигурени предвидими условия за развитие на бизнеса и за стимулиране на инвестициите.

В хода на разговора Божидар Данев изрази следните позиции на БСК:

1.    По актуализацията на бюджета:

  • Считаме, че право на всяко правителство е да коригира параметрите на бюджета, ако съществува разминаване между заложеното предварително в него и планираните управленски политики;
  • Споделяме становището на Президента, че планираният нов държавен заем трябва да бъде използван за инвестиционни цели, а не за социални нужди. Фокус следва да се постави върху развитието на икономиката и създаването на работни места.


2.    По икономическото състояние:

  • Споделяме тревогата на Президента относно тежкото състояние на българската икономика, особено при създалата се обществено-политическа криза. Косвен показател за обществено-икономическото състояние е и неприемането на страната ни в Шенген.
  • Изразяваме тревога относно съществуващата възможност страната ни да не успее да договори в необходимия срок финансирането от европейските фондове за следващия програмен период. В същото време, БСК изразява позиция, че не само европейските фондове са важни за инвестиционната политика на страната, а трябва да се мобилизират и активират и вътрешните ресурси.
  • Икономическата криза у нас е придружена от кризи в институционалните системи, вкл. в данъчната, митническата, съдебната, системата за сигурност, образованието, здравеопазването и др. Убедени сме, че без реформа в съдебната система не може да се постигне желаната промяна в обществено-икономическата ситуация.


3.    Относно политическото състояние на страната:

  • Считаме, че е налице цялостно разочарование  от политическия елит и е необходима радикална смяна на политическия модел в страната. Подобна смяна може да се осъществи единствено чрез промяна в изборното законодателство към прилагане на мажоритарния елемент.


4.    По отношение на енергетиката:

  • Не приемаме прилагания подход за намаляване на цените за ниско напрежение, който води до допълнителни негативи за енергийната система.
  • Подкрепяме Президента за либерализация на енергийния пазар и сме за радикална промяна в управлението на енергийния отрасъл.
  • Не възразяваме срещу изграждането на АЕЦ „Белене“, но при условие, че това стане с изцяло частен инвестиционен капитал без ангажименти на държавата, вкл. за пласиране на произведената енергия.


Като цяло, срещата с президента Плевнелиев премина в конструктивен дух. Изпълнителният председател на БСК предложи такива срещи да се провеждат регулярно и пое ангажимент камарата да участва с наличната си експертиза за формирането на конструктивни предложения и идеи за подобряване на социално-икономическото състояние на страната.

Прочетено: 2095