Хаосът с изтеклите по давност задължения към хазната става все по-голям. Според сегашната законова уредба те стават изискуеми от 2014 г., ако длъжниците не подадат изрично заявление до НАП сумите да бъдат отписани. Финансовото министерство предлага преходният период за отписване на задълженията да бъде удължен до 2015 г. И този краен срок, и фиксирането на точна дата, към които е следвало да са платени старите задължения - до 1 януари 2008 г., обаче създават неравнопоставеност между длъжниците, коментираха експерти.

Новият срок е записан в готвени промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, с които се променя и законът за ДДС. Специалният режим за отписване на изтекли по давност задължения в момента важи за дългове, чийто редовен срок за плащане е бил преди 1 януари 2008 г. Тази дата е изрично посочена в закона. Всеки ден обаче изтича давността по нови и нови задължения и фиксирането на точна дата е безсмислено. Така например с изтекла 5-годишна давност (ако тя не е била прекъсвана заради заведено дело) вече би трябвало да са и задълженията за данък общ доход за 2007 г., чийто срок за плащане бе април 2008 г. Давността за тях е изтекла на 30 април 2013 г. Вече има конкретни случаи, в които данъчните са отказали да отпишат подобни задължения.

"Наистина така излиза, че при част от задълженията с изтекла давност хората разполагат с време да ги отпишат, а при задължения със своевременно изтичаща давност това е невъзможно и данъкоплатецът на секундата трябва да се озове в НАП, ако не иска сумите автоматично да му се прихванат", коментира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната комисия при приемането на тези текстове. С предложеното удължаване на срока за отписване проблемът става съвсем видим.

Самото посочване на краен срок за отписване е проблемно, коментираха още експерти. Така излиза, че след 2015 г. давността на практика е без значение и независимо дали задълженията са с изтекла давност, или не са, те няма да подлежат на отписване, а ще се събират автоматично от НАП. Според експерти е добре да се помисли дали да не се допусне НАП автоматично да отписва дългове с изтекла давност, независимо че това не е позволено в общия закон за задълженията и договорите.

Проблемът със старите неплатени дългове възникна заради въвеждането на единната сметка за разплащане на публични задължения в началото на тази година. Оттогава НАП има право да прехвърля автоматично пари за покриване на стари дългове, независимо че платецът е искал да се издължи на хазната за нещо належащо в момента. В списъка със стари задължения стоят и сумите с изтекла давност, защото НАП няма право автоматично да ги отписва, а може да прави това само след изрично заявление. Правото на НАП да покрива най-старото по дата задължение независимо от волята на платеца е атакувано пред Конституционния съд, но решение по казуса още няма.


ПРОМЕНИ

С промените в закона за ДДС ще бъде въведено и обратно начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури. При тази схема данъкът се дължи от получателя, а не от доставчика, което намалява риска от точене на ДДС. От Министерството на финансите изтъкват, че търговията със зърнени и технически култури е една от най-рисковите за измами с ДДС. С промените се предлагат изменения и в единната сметка, така че главниците по стари задължения да се покриват с предимство, за да не продължават да се трупат лихви по тях.

Прочетено: 4594