Обмислят се две промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Едната промяна е свързана с единната сметка, а другата се отнася до обратното начисляване на ДДС за зърнени и технически култури. Това съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова след съвместно заседание на комисията по бюджетна политика и комисията по осигурителни отношения към НСТС. 

Заради проблеми с плащанията по единната сметка бизнес и синдикати предлагат от 2014 г. единната данъчно-осигурителна сметка да се раздели на две - едната за плащания на данъци, а другата - за осигуровки. 

Припомняме, че единната данъчно-осигурителна сметка беше въведена от началото на 2013 г. с цел да се намалят разходите на бизнеса и хората от плащаните банкови такси при превода на средствата в бюджета. Въвеждането й обаче на практика затрудни хората и бизнеса. 

Според Людмила Петкова единната сметка създава два вида проблеми. Първата група проблеми засяга тези, които нямат възможност да плащат всичките си задължения за данъци и осигуровки, тъй като са във временно финансово затруднение. Втората група е свързана с неподадени или пък подадени, но със сгрешени данни декларации. "Тоест има вноски за осигуровките, декларациите не са подадени и съответно тези вноски седят като надвнесени, тъй като не могат да бъдат обвързани със задължението по декларацията. 

На практика объркването идва от неподаването на осигурителните декларации 1 и 6, като по този начин лицата, дори и да си плащат осигуровки навреме, системата не ги отчита, а ги приема за надвнесени суми. Тъй като по единната сметка се погасяват първо най-старите задължения, може да се случи също и внесените за осигуровки суми да отидат за плащане на по-стари задължения към хазната и задълженото лице да остане без платени осигурителни вноски, обясни Петкова. Тя обаче увери, че няма да се допусне лица, които не са подали осигурителни декларации, а са внесли сумите, да бъдат лишени от осигурителни права.

В момента НАП е предприела действия да уведоми всички лица, при които има такъв проблем. От приходната агенция коментираха за БТА, че работодателите по-рядко пропускат да подадат декларации, а проблемът по-често възниква при самоосигуряващите се лица. 

Зам.-министърът съобщи още, че от началото на октомври се очаква да влезе в сила нов механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури. Тя посочи, че това е механизъм, който не допуска източване на ДДС от бюджета и очакваният ефект е оценен на около 200 млн. лв.

Няма да увеличават акциза върху цигарите и алкохола през 2014 г.

През 2014 г. не се предвижда повишаване на акциза както за алкохола, така и за цигарите. Това съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова пред журналисти вчера. Тя допълни, че догодина единствената промяна, свързана с акцизните стоки, е въвеждането на нов бандерол за тютюневите изделия и за алкохолните напитки. 

Според европейска директива до 2017 г. България трябва да достигне минималните за Европейския съюз нива на облагане за тютюневите изделия. Предвижда се това да стане поетапно от 2015 г., обясни Петкова, и уточни, че все още не е коментирано какви да бъдат стъпките за повишаване. На въпрос дали ще скочат цените на цигарите от догодина, зам.-министърът обясни, че ако това се случи, причината няма да е акцизът.

Прочетено: 1958