Само 26,9 процента от населението в България има висше образование.

Това е голям проблем, тъй като в съвременните условия на живот хората без ценз по-трудно се реализират на пазара на труда. Общата европейска цел е поне 40 процента от населението в страните членки да има най-високия ценз на образование.

Цифрите съобщи във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя, заедно с вицепремиера Даниела Бобева и евродепутата Ивайло Калфин, присъстваха на дискусионен форум за ефективността на управлението на висшето образование в България – възможности и проблеми на частните вузове, който се проведе във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и бе организиран от Асоциацията на частните висши училища у нас, по повод 10-годишнината ѝ. В нея членуват 10 от общо 12-те частни вузове в България.

Професор Клисарова съобщи още, че делът на частните университети у нас е 27,45%,

в които се обучават 44 970 студенти или 18,5%, което е близо до средните показатели в ЕС. Проблеми при частните вузове е, че има малко докторанти – само 111 от общо 4431 у нас.

Положителното е, че на един преподавател в частен вуз се пада по 12 студента, докато при държавните бройката е 25 обучаващи се.

Към момента, съобщи още образователният министър,

в световен мащаб студентите са 99 милиона, а към 2030 г. се очаква техния брой да набъбне до 414 милиона души.

Добрата новина е, че до края на този месец воденото от нея министерство ще е готово със стратегията за развитие на висшето образование, която после ще бъде обсъждана със съвета на ректорите. Очакванията са тя да започне да разрешава един по един натрупаните през годината проблеми в сектора.

От своя страна вицепремиерът Даниела Бобева допълни, че българската държава е поканена от Финландия, за да се поучи и да се възползва от опита на северната страна в заздравяването на връзката бизнес – университет.

Един от основните проблеми, посочи на свой ред проф. Анна Недялкова, директор на Варненския свободен университет и председател на Асоциацията на частните вузове у нас, е регулацията от страна на държавата в работата на университетите.

Трябва да отпадне изискването за брой хабилитирани лица в даден вуз,

тъй като в съвременния свят може да се преподава и дистанционно, тоест университетите не да наемат на трудови договори доценти и професори, а да се възползват от, дори и чужди такива, които, да преподават чрез конферентни връзки.

На дискусионната среща във Варна присъстваха и Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, Красен Станчев, председател на Института по пазарна икономика, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал у нас, проф. Кръстьо Петков, ректори и преподаватели в частни университети. 

Прочетено: 2765