Предприемачите, които инвестират в общини с безработица с 25 на сто над средната за страната, ще ползват данъчни облекчения.

Това предвиждат данъчни промени, които представи днес заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя уточни, че и в момента има привилегии, но режимът ще бъде усъвършенстван, тъй като до момента не е довел до намаляване на безработицата.

Предвижда се още да се даде възможност на самоосигуряващите се хора да изберат дали да плащат налози или осигуровки, за да не губят осигурителни права. Възможността за избор беше отнета със създаването на единната сметка в началото на годината.

Осигурителните декларации 1 и 6 пък ще бъдат обединени и ще се подават едновременно, което ще намали бюрокрацията. Ще бъде въведен и механизъм за касова отчетност на ДДС. Така фирмите ще внасят дължимия ДДС в бюджета едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка.

Прогнозира се още земеделците да бъдат подпомогнати с ваучери за гориво. От тази държавна помощ ще могат да се възползват около 75 000 производители. Тя ще се предоставя както за обработване на земеделски земи, така и за отглеждане на животни. Общият размер на държавната субсидия по тази мярка е 70 млн. лв.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е възможно преференцията за млади семейства да не отпадне, а да бъде разширена. Той каза още, че няма консенсус за ново повишаване на минималната работна заплата тази година.

На заседанието вчера стана ясно още, че десятъкът върху депозитите, въведен от ексфинансовия министър Симеон Дянков, няма да отпада засега.

Предвижда се 90 млн. лв. от този налог да отидат за допълнително финансиране на образованието.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков заяви, че работодателите подкрепят всички промени, които облекчават бизнеса и хармонизират българското законодателство с европейското.

Прочетено: 3331